IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ лицензира първите "дружества за електронни пари"

Това са Интеркарт Файнанс и Ти Би Ай кредит, които ще могат да извършват дейност по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари

16:48 | 21.07.11 г.
БНБ лицензира първите "дружества за електронни пари"

БНБ лицензира първите "дружества за електронни пари", като това са Интеркарт Файнанс АД и Ти Би Ай Кредит ЕАД, съобщи Централната банка.

Те са лицензирани по силата на променения в края на 2010 г. Закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Въз основа на издадените лицензи дружествата ще могат да извършват дейност по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари.

Те ще могат да извършват дейностите от чл. 4 на ЗПУПС, като например да приемат пари в наличност по платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка.

Съответно ще предлагат и услуги, свързани с теглене на пари в наличност от платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка.

Управителният съвет на Българската народна банка е приел и изменения и допълнения на Наредба № 16 от 2009 г. за лицензиране на платежните институции, дружествата за електронни пари и операторите на платежни системи.

На основание чл. 112, ал. 3 от Закона за платежните услуги и платежните системи, в Наредба № 16 на БНБ се въвеждат административни такси, свързани с разглеждането на заявленията и документите за издаване на лиценз като платежна институция - в размер на 4 000 лева, оператор на платежна система - в размер на 50 000 лева и дружество за електронни пари - в размер на 10 000 лева.

С измененията в Наредба № 16 на БНБ се въвеждат и някои уточнения, свързани с необходимите за лицензиране документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още