IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ въвежда още изисквания към счетоводната отчетност на небанкови институции

Увеличава се броят на събираните показатели, свързани с оценката, матуритета, секторния и географския обхват на пенсионни и инвестиционни фондове

17:33 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 17 от 29 март 2018 г. за паричната и лихвената статистика и статистиката на финансовите сметки. С измененията се въвеждат допълнителни изисквания към статистическата отчетност, приложима за застрахователните компании, пенсионните и инвестиционните фондове, съобщи пресцентърът на централната банка.

Промените са свързани основно с разширяване на броя събирани показатели и добавянето на нови характеристики според тяхната оценка, матуритет, секторен и географски обхват, както и добавяне на някои нови категории отчетни единици в институционални сектори „Пенсионни фондове“ и „Инвестиционни фондове“.

С промените в правната рамка българското законодателство се синхронизира с европейското. Измененията съответстват на няколко регламента на Европейската централна банка и са свързани с изисквания на европейския банков регулатор за статистическа отчетност за застрахователни (осигурителни) дружества, пенсионни фондове, отнасят се и до активите и пасивите на инвестиционни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още