IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Индустрията, енергетиката и ВиК ще са новите приоритетни сектори за ЕБВР

Ако са открити някакви нарушения при ЕРП-тата, то санкциите трябва да бъдат сурови, коментира вицепремиерът

15:42 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бобева: Индустрията, енергетиката и ВиК ще са новите приоритетни сектори за ЕБВР

Индустрията, енергетиката, ВиК, заедно с общините, ще бъдат приоритетните сектори, за които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще осигури финансиране в следващия програмен период на институцията. На заден план остават инфраструктурата, туризмът и фотоволтаиците.

Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция след участието на българската делегация на годишната среща на ЕБВР, провела се през седмицата в столицата на Полша – Варшава.

„Стратегията на ЕБВР за България изтича тази година, като сегашният й вид не е подходящ за следващия период. Приоритетите за следващия ще бъдат свързани с най-бързо растящите сектори, в които има потенциал, в които има капацитет“, каза тя, като подчерта, че стратегията все още не е готова. Бобева добави, че до две седмици в България ще пристигнат представители на европейската банка за обсъждане на програмата. Стратегията трябва да бъде готова до един-два месеца

„Въпреки че българският енергиен сектор изпитва проблеми, ЕБВР продължава да се интересува от него и дава заявката си да бъде един от сериозните инвеститори. По-конкретно – за интерконекторните връзки, но и за другите компоненти на сектора“, каза още тя. Въпросът обаче ще бъде дискутиран допълнително, след като бъде обсъдена енергийната стратегия на България. По нейни думи това ще се случи съвсем скоро.

ЕБВР разшири броя на страните, в които осъществява своите операции, с още един член – Либия. Също така и Кипър ще получава подкрепа от финансовата институция, но за ограничен период от време.

„За България това означава, че все повече родни компании ще могат да търгуват, да инвестират и да обменят опит, базирайки се на традиционните икономически отношение с Либия“, смята вицепремиерът.

В своята инвестиционна стратегия ЕБВР разшири полето на действие в сектора на здравеопазването.

„Имайки предвид дефицита на финансиране в българската система на здравеопазване, включително на частните болници, това е един добър шанс за сектора“, коментира Бобева.

Българската делегация призова институцията да съкрати сроковете за одобрение на проектите – т.нар. проектен цикъл, особено в страни, в които банката вече има добър опит, каквато, по думите на Бобева, е и България. Препоръки бяха отправени и за по-тясно сътрудничество с българската финансова и банкова система, по-широк отговор на специфичното търсене на финансиране от отделните държави.

ЕБВР понижи прогнозата си за ръста в региона на Централна и Източна Европа заради кризата в Украйна. Очакванията на институцията са, че икономическият ръст в ЦИЕ през 2014 година ще бъде 1,4 на сто – близо два пъти по-малко от прогнозираните през януари 2,7 на сто.

За сметка на това страната бе сред малкото, които получиха леко завишена прогноза за ръста на икономиката в сравнение с януарската прогноза. Очакванията са, че през тази година икономиката ни ще нарасне с 1,9% от първоначалните 1,8%.

По думите на Бобева представители на инвестиционни банки, рейтингови агенции, потенциални и реални инвеститори са похвалили нашата страна за добрата макроикономическа и финансова стабилност, но и за устойчивостта на фискалната политика и данъчна система.

„Препоръките и критиките към България бяха в областта на енергетиката. Предложенията бяха насочени към предоставянето на допълнителни стимули за инвеститорите и към областта на образованието“, съобщи вицепремиерът в кабинета на Пламен Орешарски.

Темата за това кога страната ни ще приеме еврото също е била засегната. По този въпрос Бобева каза, че според договора на България за присъединяването към ЕС сме задължени да приемем единната валута, като нямаме опция да се откажем. Тя припомни, че за да се случи това, трябва да изпълним Маастрихстките критерии и да престоим две години във Валутно-курсовия механизъм.

По отношение на казуса с ЕРП-тата, Бобева, каза, че „ако са открити някакви нарушения, то санкциите трябва да бъдат сурови“.

Стартира и т.нар. мецанин фонд, чиято цел ще бъде подпомагане на малките и средни предприятия. Очакванията са финансиране от 2 млн. до 5 млн. евро да получат 20 фирми, като приоритетните сектори ще бъдат индустрията и преработващата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още