IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева предлага извънсъдебен орган да решава спорове между търговци и потребители

Кабинетът готви мащабна реформа за защита правата на потребителите

15:19 | 02.10.13 г.
Бобева предлага извънсъдебен орган да решава спорове между търговци и потребители

Държавата ще направи мащабна институционална реформа в защита правата на потребителите чрез преобразуване на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Възможно е правителството да се откаже от местните комисии и да се върви към секторен подход. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БТА.

Ще се увеличи капацитетът на КЗП, за да отговори на очакванията на обществото и ще се осъществи партньорство с неправителствените организации, уточни Бобева. „Досега нямаше диалог в тази област и затова ще разширим достъпа до гражданските организации и ще се децентрализира работа на КЗП“, добави вицепремиерът.

Основен приоритет ще бъде и създаването на органи за ефективни извънсъдебни решения по спорове за проблеми на потребителите, каза Бобева. Държавата е в диалог с банките и мобилните оператори, за които ще бъде създаден такъв извънсъдебен орган за решаване на споровете между търговци и потребители. Ще се търси изравняване на позициите на купувачите и на продавачите на стоки и на услуги, посочи Бобева.

По нейни думи правителството има намерение да работи и за образоването на потребителите и запознаването с правата им. Другата седмица ще бъде представен наръчник на потребителите.

По думите й работна група изготвя промени в Закона за защита на потребителите. Според вицепремиера мерките целят да се изравнят позициите на потребителите и продавачите на услуги и стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още