Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бобева: Ще разработим програма за реиндустриализация на икономиката

Важните проблеми на малките фирми следва да се решат веднага, а не да се отлагат във времето

Правителството трябва да разработи програма за реиндустриализация на икономиката за решаване на конкретните проблеми, които имат редица сектори и фирми. Трябва да се създаде програма за изграждане на индустриална инфраструктура, тъй като липсата й пречи на развитието на икономиката. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът Даниела Бобева.

Според нея успешен ход би било продължаване на работата по Програмата за реиндустриализация на икономиката.

По темата за развитието на малките и средните предприятия Бобева посочи, че възможност за растеж има, ако важните проблеми на малките фирми, като екологичните оценки и инфраструктурните проекти, например, се решат веднага, а не се отлагат във времето.

Още по темата

Вицепремиерът заяви, че очаква растеж на икономиката от около 2% тази година. „Оживлението в ЕС ще се отрази благоприятно върху търсенето на българска продукция. Не разчитаме на вътрешното потребление да бъде ключов фактор за растеж на икономиката. За жалост производителността на труда не се е подобрила при забавянето на икономиката през миналата година”, прогнозира вицепремиерът.

Тя посочи, че не очаква драстично увеличение на заплатите, заради липсата на подобрение при показателите за производителността на труда.

За Бобева мерките за малките и средните предприятия не бива да бъдат кампаниен въпрос. Подкрепата към микро, малките и средните предприятия трябва да е начин на мислене на държавните институции, смята тя. По думите ѝ създаването на стратегия е първата крачка към подобряването на ситуацията.

Според Бобева най-бързо може да се случи трансформирането на Българска банка за развитие, въпреки че в момента и този процес се бави.

Малкият бизнес се нуждае в момента от подкрепа, така че да оцелее в тежките икономически условия, категорична е тя. Един от начините това да се случи е чрез приемането на предложението да бъде премахнато изискването към малките и микропредприятията да планират предварително отпуските на служителите си. Според вицепремиера това е абсолютно излишна и ненужна мярка.

Ситуацията за микробизнеса в България може да се подобри, ако той има достъп до обществени поръчки и се работи повече в посока партньорството му с чуждестранни фирми, заяви и Петър Стоянов от Българската асоциация на микропредприятията.

По думите му е необходимо да се намалят драстично таксите и лицензите за малкия и средния бизнес, за да може той да е по-гъвкав към условията на икономиката и да се чувства комфортно в качеството на допълващ едрия бизнес.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

гледано: 2562   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
София. "Ние сме шампиони по разработване на стратегии, разработили сме два пъти повече стратегии, отколкото са разработили другите страни-членки на ЕС". В момента действащите стратегии в България са 128, като следващата страна в ЕС по брой стратегии има едва 56. Това заяви след днешното заседание на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева, която представи доклада си относно състоянието на процеса по стратегическото планиране в Република България.Копирано от standartnews.com

Още от Икономика и политика
ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България