Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бобева: Трудно ще привлечем повече инвестиции при неблагоприятната външна среда

Българската икономика трябва да разчита основно на износа, но няма политики, които да го насърчават, коментира бившият вицепремиер

Трудно ще привлечем повече инвестиции при наличието на неблагоприятна външна среда. Това коментира доц. Даниела Бобева в ефира на TB Bulgaria ON AIR.

„Имаме напрежение по южната ни граница повече от месец, а сега и по границата с Турция. На изток не можем да търгуваме с Русия“, заяви в тази връзка вицепремиерът по икономическите въпроси в правителството на Пламен Орешарски.

По нейни думи българската икономика зависи много от световната икономика и тази на Европейския съюз (ЕС) и подчерта, че според прогнозите на МВФ, ЕК и Министерството на финансите до 2020 г. ще растем много бавно.

„Това не ни дава възможност да догоним другите икономики“, добави Бобева, като преди това каза, че заради растежа от 3,1% годишно през четвъртото тримесечие на 2015 г. „България не за пръв път е поставяна сред отличниците, въпреки че Румъния расте с 4% на годишна база“.

„Основният проблем, ако се абстрахираме от външната среда, а не бива да се абстрахираме от нея, са структурните проблеми в икономиката. Тя трябва да разчита основно на износа, на модел, движен от износа“, каза преподавателят в УНСС и съжали, че нямаме политика по износа, която да подкрепя износителите.

Още по темата

Според нея е трудно да имаме повече инвестиции при неблагоприятна външна среда.

Бобева смята, че при годишен обем на обществените поръчки за 6-7 млрд. лв. при над 80 млрд. БВП те не са основният стимул за растежа.

Тя съжали са спрените реформи за намаляване на административната тежест, която се увеличава заради въвеждането на нови режими и данъци.

„Никой не намалява правителствените разходи“, заяви Бобева по отношение на правителствените харчове, които растат с 2 млрд. лв. през 2015 г.

Тя отбеляза и че за 10 години държавната администрация е набъбнала с 30% при положение, че „сме страна член на ЕС“.

Бобева посочи два централни риска за държавния бюджет - безотговорното харчене и задлъжняването на общините и неефективността на държавните предприятия.

„Ако държавните предприятия работят по-добре, могат да допринесат за по-голям растеж“, добави Бобева.

Тя не е скептична относно банковото кредитиране заради проверката на качеството на активите и стрес тестовете. Бобева подчерта, че банките се подготвят за тях вече година и половина.

„Не мисля, че ще има осезаем ефект. Проблемът е, че самите фирми консолидират балансите и гледат по-боязливо към кредита“, каза още Бобева и сподели, че фирмите „трябва да погледнат към борсата“.

По статията работи: автор Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Отн.: но средата ВЪТРЕ в страната е криминална, неблагоприятна. ... Никой луд няма да вложи и стотинка при беззаконието в БГ.
Абсолютно. Да вземем например арт-пазара, където са се насадили разни мошеници, и разни лица с изкривени представи за себе си и за света, и за това, как трябвало да се прави 'бизнес'.
Никога няма да има арт пазар в БГ, докато с изкуство се занимават мутрафони и милиционери, които да дават тона Ла на бранша.
0
 
3
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Капиталите търсят къде да се вложат в момента в Европа - но средата ВЪТРЕ в страната е криминална, неблагоприятна. Министершата да не се прави на улава с общи приказки! Никой луд няма да вложи и стотинка при беззаконието в БГ.
0
 
2
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Капиталите търсят къде да се вложат в момента в Европа - но средата ВЪТРЕ в страната е криминална, неблагоприятна. Министершата да не се прави на улава с общи приказки! Никой луд няма да вложи и стотинка при беззаконието в БГ.

Още от Икономика и политика
Падна президентското вето за частното финансиране на партиите