Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Богомил Манчев: Изграждането на АЕЦ "Белене" би струвало 10 млрд. евро

Би било трудно реакторите да бъдат продадени без загуба, смята председателят на Българския атомен форум "Булатом"

Богомил Манчев: Изграждането на АЕЦ "Белене" би струвало 10 млрд. евро

Снимка: Pixabay

Изграждането на АЕЦ „Белене“ към този момент би струвало около 10 млрд. евро. Това значи, че проектът се е оскъпил с около 20 на сто заради своето забавяне, заяви в интервю за БНР председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

„Стартирането на проекта е един от най-големите политически гафове във времето“, заяви той. По думите му централата ще струва около 10 млрд. евро с целия период на изграждане, всички експлоатационни индекси, цената на парите и всичко, което оскъпява даден проект.

„Това е, което говори правителството, че ще се търси стратегически инвеститор, или иска да го прави като частен, като този, който купи проекта, ще трябва да се заплати това, което държавата е похарчила досега. Тя най-вероятно ще има претенции за около 1,5 млрд. или повече евро“. 

Още по темата

Според Манчев Националната електрическа компания (НЕК) ще продължи да има разходи и след като закупеното оборудване бъде доставено на площадката, защото то трябва да се съхранява до тогава, докато ще се използва или продаде.

„Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, ще е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на реакторите не е ясно, защото не се знае колко време ще престоят на площадката. Би било трудно да бъдат продадени без загуба“, поясни още той.

„Аз съм привърженик на публично-частното партньорство. Държавата трябва да има участие. Според мен ще се явят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знаем какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците – искам да видя кои са“, коментира още експертът.

Според него Китай проявява стратегически интерес и иска да изгради централата без държавна гаранция, което би помогнало да се избегне моделът „Марица-Изток“.

Преди ден енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че визията за развитието на българската енергетика ще бъде записана в стратегия. В нея ще бъде записано и дали България ще има нужда от нова ядрена мощност в Белене. Вариант за оборудването за АЕЦ "Белене" е и да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй", припомни в понеделник Петкова.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (28)

   1| 2| 3    
3
 
5
 
28
khao до: Mavi Goz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
вече съкратихте популацията с 1/3
----
тя беше съкратена именно от добрия живот през комунизма, даже твоите деца избягаха докато ние трябва да храним тулупа Мазен газ ! .... хмм, това определение доста добре ти пасна :)
3
 
3
 
27
khao до: Mavi Goz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
чети хубаво кво е написал и що споменава Дания преди да се излагаш с такива коментари :):)
10
 
5
 
26
Mavi Goz до: fon
преди 6 месеца
Скоро ше разбереш и социализмът в Дания (щото там социализмът е бая по-дърт) какво е създал... А тукашният освен тулупи като мене построи десетки хиляди училища отгледа и изучи милиони де били като тебе, та ся да лаят кат бесни п^сета - храни куче да те лае... Това безплатно образование е класическо доказателство, че нема добро ненаказано!
А какво да ни правите нема нужда да се чудите - вече съкратихте популацията с 1/3 ... Като яхнете енергетиката с ваште ВЕИ-полюции и направите тока лукс стока, ше си останете само най-готините - да си правите либерал-а^нал-капитализъм... хихи...
5
 
9
 
25
fon до: Mavi Goz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Прав си, имаме големи разлики с Дания. Тук имахме социализъм който създаде милиони тулупи като тебе с които се чудим какво да правим сега и как да им плащаме пенсиите.
4
 
7
 
24
fon до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
До 10% ВЕИ не се изискват почти никакви балансиращи мощности, значи тази цена за която говориш е НУЛА. И това не е само на теория, а се плаща тъй като държави като Германия, Испания, Португалия произвеждат вече към 30% от тока си от ВЕИ. Дал съ ти какво да прочетеш, ако искаш си дрънкай още глупостите.

От АЕЦ нищо не може да очакваме. АЕЦ се строят от над 60 години и днес произвеждат едва 10% от тока в света, като създават най-големите проблеми и в политика и в екология и в икономика и в безопасност.

Още от Икономика и политика
Нено Димов: Лифтовият транспорт в Пирин е по-екологичен от автобусния