Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бойко Атанасов: Дигитализацията на финансовия сектор e основен приоритет на КФН

Регулаторът ще създаде онлайн приложение, което да свърже крайните потребители с финансовия сектор

Бойко Атанасов: Дигитализацията на финансовия сектор e основен приоритет на КФН

Бойко Атанасов. Снимка:Investor Media Group

Дигитализацията на финансовият сектор ще бъде основен приоритет на Комисията по финансов надзор (КФН). Това каза председателят на надзорния орган Бойко Атанасов по време на откриването на Investor finance forum.

Атанасов обясни, че КФН си поставя за цел да създаде онлайн приложение, което да свърже крайните потребители с финансовия сектор. Приложението ще бъде създадено в партньорство с Българската фондова борса и Централния депозитар, като основната му цел е да се дадат не крайни решения на потребителите, а алтернативи и възможност за избор, за да се повиши доверието във финансовия сектор.

Според Атанасов Комисията не трябва да бъде само регулатор на капиталовите пазари, но и модератор и посредник в диалога между финансовите пазари, бизнеса и крайните потребители.

Темата за дигитализацията беше продължена и от директора на Българската фондова борса Маню Моравенов. Той изрази подкрепата си за свързването между корпоративните решения и капиталовите пазари.

Моравенов изрази притеснението си от това, че нашата борса е неликвидна, тъй като паралелно с нея се развиват други възможности за инвестиране в технологичния сектор. Той сподели история за силиконовата долина, в която се казва, че може би скоро „някой там ще загаси лампата и партито ще свърши“, като Моравенов заяви, че нашата лампа е била загасена около 2007 г. и няма кой да я запали, за да продължи нашето парти.

Директорът на БФБ заяви, че акциите на нашите все по-силно развиващи се технологични компании ще дадат на инвеститорите много нови и интересни възможности за инвестиране, когато направят своя дебют на борсата.

Също така Моравенов изрази подкрепата си за консолидацията на борсите на европейско ниво, чрез създаване на Съюза на капиталовите пазари.

По статията работиха: автор Радостина Ивчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Антиправителствените протести продължават 26-и пореден ден