IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: БСП е истинският противник на АЕЦ "Белене"

Премиерът обвини левицата, че не е направила нищо да завърши проекта и да подпише окончателен договор по време на своя мандат

11:41 | 29.03.12 г. 5
Бойко Борисов: БСП е истинският противник на АЕЦ "Белене"

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждаха  взетото вчера от кабинета проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“. 

С това решение кабинетът поиска подкрепа от народните представители и за бъдещите си намерения да изгради парогазова мощност на площадката в Белене, като в същото време платеният от страната руски ядрен реактор бъде поставен в Козлодуй.

По повод критиките на левицата за отказа от втора ядрена централа Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в ръцете на БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим

Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи ядрена централа, като същевременно са плащали „скъпа ескалация“. 

Борисов определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била една от причините да не може да се привлече друг стратегически инвеститор за неговото завършване. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

Борисов се обърна и към сините с критиката, че не могат да си приписват успеха за „Белене“. Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: „Съжалявам, но истинският успех е на ГЕРБ“. 

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябва да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури. 

Борисов посочи, че пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави между пет и седем години. „От 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо“, отбеляза премиерът. 

По повод газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 12 години
"След Борисов ще останат само магистрали и метро строени с парите трупани от предишните 3 управления щото членския ни внос към ЕС е 870 милиона и така на практика всичко се праща от бюджета."Поправка - "След Борисов ще останат само магистрали и метро строени от Него". Това е достатъчно за пред народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Знаум, борисов - ВИНАГИ НЯКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН !!!!А всички вие, дето гласувахте преди три години за ръководената от криминален престъпник мафиотска политическа организация ГРОБ, сте отговорни за националната катастрофа на България !!! Как можахте да поверите изцяло властта над страната в ръцете на тоя безобразно ***, безотговорен и нагъл субект ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Даааа!По магистралите ще ходят бедни, болни и сакати, както прогнозира Столетницата.Президентът Плевнелиев: 2.7 млн. български граждани ще са на палатки след 10 години и ще ползват ел. емергия от два АЕЦ-а.Добро за злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
msimov
преди 12 години
Тоя не си дава сметка изобщо какво говори.По проекта Белене се работеше това, че не е било подписано окончателно нищо не значи.Отново прехвърляне на отговорност. Предишните ми изхарчиха резерва от 7.7 милиарда, предишните изедоха парите на здравната каса, предишните направиха не разплащането и доведоха до скапване на кръговрата на парите и на икономиката.След Борисов ще останат само магистрали и метро строени с парите трупани от предишните 3 управления щото членския ни внос към ЕС е 870 милиона и така на практика всичко се праща от бюджета.От управлението на Борисов най-му е кеш на Вальо Златев дето дава асфалта та нека се строи той Златев няма нищо против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
termit
преди 12 години
Ако си *** обикновенно е за постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още