IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Държавните и частните оръжейни фирми ще бъдат равнопоставени

Работи се за възстановяване на договорите на "Емко", а служителите в компанията се отказаха да протестират

21:46 | 10.10.17 г.
<p>
	Протестът на &quot;Емко&quot;. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протестът на "Емко". Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавните и частните компании в оръжейния сектор на България ще бъдат равнопоставени, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща със собственика на фирмата Емилиян Гебрев в Министерския съвет, в която участваше и икономическият мининстър Емил Караниколов.

Излизането на военните пазари изисква голям професионализъм, категоричен беше в своето изказване премиерът Бойко Борисов в кадри, разпространени от правителствената пресслужба. Той обясни, че до решението за "Емко" се е стигнало след преговори и с "Кинтекс".

След разговорите премиерът е наредил на държавната компания да работи с всички представители на бизнеса - частни и държавни, за да изпълнява растящия брой поръчки. Така всички компании в сектора ще бъдат равнопоставени.

"Нито е имало рекет, нито е имало натиск", зави още Бойко Борисов.

Работи се по възстановяването на договорите на "Емко", съобщи от своя страна икономическият министър Емил Караниколов. Той благодари на ВМЗ - Сопот, че са откликнали на нуждите на "Кинтекс" и посочи, че вече има интерес и към "друг вид боеприпаси", което означава още договори и за ВМЗ.

След постигнатото споразумение служителите на "Емко" се отказаха от нови протести, съобщи собственикът на компанията Емилиян Гебрев и допълни в пресконференция след срещата, кадри от която бяха разпространи от правителствения пресцентър, че държавата е застанала зад сектора.

"С помощта на държавата винаги се успява", каза той и поясни, че решението, което е постигнато на срещата ще запази имиджа на България на пазарите.

Бойко Борисов направи и кратък коментар за проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Той закъсня за срещата именно защото прие протестиращите пред Министерския съвет служители на "Емко". Той обяви, че коментарите за бойкот на президента Румен Радев е фалшива новина и посочи още, че в Президентството са били уведомени за закъснението му. 

"По-приятелски консултативен съвет не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов - президентите, с които съм работил", заяви още премиерът и допълни, че на КСНС просто са се разбрали кога да продължат разговорите. 

Бойко Борисов анонсира и предстояща среща с представители на "Росатом".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още