Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бойко Борисов и три министерства ще решават проблема на УНСС

Ректорът на висшето училище: Фалит? Образователният министър да бъде мъдър, иначе проектът ще бъде прекратен

гледано: 3361   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Премиерът Бойко Борисов и три министерства – МРРБ, финансовото министерство и на образованието ще търсят решение на проблема на Университета за национално и световно стопанство. Утре ще се проведе среща с ръководството на висшето учебно заведение с представители на министерствата, съобщи министър-председателят преди правителственото заседание, цитиран от БТА.

Още по темата

В сряда Борисов се видя с ректора на УНСС проф. Стати Статев, който в отворено писмо от името на висшето училище вчера до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката, настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочиха от УНСС. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лева европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Investor.bg припомня, че през 2016 г. започна строежът на новия корпус на УНСС. Но сградата все още е на фаза груб строеж. Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а с другата част от парите е ангажирана държавата. Вторият кабинет на Бойко Борисов обеща 7 млн. лева за построяване на новия корпус на УНСС, но не изплаща и стотинка.

Пред Вulgaria ON AIR  ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира ситуацията. "Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", заяви ректорът. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Финансирането на проекта е било предвидено да се извършва по два стълба – спечелен конкурс за европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 4,5 млн. лева и ангажимент за съфинансиране на Министерството на финансите (чрез Министерството на културата) за общо 7,5 млн. лева в рамките на три години.Средствата от държавата е трябвало да бъдат отпускани всяка година от 2017 г. до 2019 г. на равни части от по 2,5 млн. лева. Заради неполучено финансиране проектът е замразен през 2018 г., но по-рано този месец изпълнителят на проекта отправя искане за доброволно изплащане на дължими суми.

От Министерството на финансите обявиха, че потвърждават вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лева, но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор.

Според МФ към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и „считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ“, пише в писмото на ведомството на Владислав Горанов.

В него се пояснява, че не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лева с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лева за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

От ведомството на Владислав Горанов обмислят провеждането на финансова инспекция.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
6
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всички знаят, че броят на студентите дори в УНСС намалява от година на година. Защо им е нов корпус? Според мене, защото са им обещали едни пари и сега си ги гонят. Освен ако не са междувременно подхарчили други, за да говорят за фалит?
0
 
9
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
+1
икономически униерситет във фалит - мале, мале
0
 
13
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Фалитът на това "учреждение" е най-логичният завършек на тази пародия, която години наред се разиграва там...

Жалко, че вместо по естествен път системата на образованието да се прочисти от лошите практики, хора като Борисов искат да запазят "статуквото", срещу още някой глас...
1
 
15
 
4
CGY
преди 1 година
На какво може да научи икономически университет пред фалит? Закривай! Поне младежите да не си губят времето. Субсидията да се пренасочи за стипендии в чужбина за по-добрите, а останалите да си търсят по-адекватно професионално поприще.
1
 
11
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не е ли сега момента на тоя шапкар стати да му се покаже къде точно се намира изхода? https://bit.ly/2KY2QGq

Още от Икономика и политика
Радев: Искането на Борисов за свикване на ВНС е пренебрежение към Конституцията