IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Местните избори ще бъдат голямо изпитание за коалицията

ГЕРБ може да подкрепят кандидат на реформаторите на втори тур

13:14 | 15.03.15 г. 2
Бойко Борисов: Местните избори ще бъдат голямо изпитание за коалицията

Премиерът Бойко Борисов ще забрани на всички министри да участват в предизобраната кампания за местните избори и да се появяват на събития, свързани с тях. Това съобщи самият той в Пловдив, като поясни, че е постигнал договорка за това и с коалиционните партньори. Лидерът на ГЕРБ присъства на националното съвещание на партията, а по-късно посети и съвещанието на Реформаторския блок.

„Можем да подкрепим кандидат на Реформаторския блок, ако той отиде на втори тур, а ние останем трети. Логично е и те да направят същото”, каза пред журналисти премиерът.

По този начин той потвърди думите на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов, че ГЕРБ ще се яви самостоятелно на местните избори. „Изборите ще бъдат едно голямо изпитание за коалицията, но трябва да покажем коалиционна култура”, каза още Борисов.

Той посочи като цел на предстоящия вот ГЕРБ да увеличи броя на кметовете и общинските съветници. „Благодаря на кметовете от ГЕРБ, че за тази година и половина в опозиция нито един от тях не се огъна и не беше купен. Никой не предаде партията, благодарение на която са станали кметове”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов забрани да се правят чистки по места и посочи, че кабинетът се опитва да подреди държавата. „Няма едно здраво нещо, на което да стъпим – пътища, електропроводи, водопроводи”, каза още той.

Министър-председателят посочи, че за справяне с бедствието в Кърджали и Смолян работят над 970 машини, мобилизирани от различни места в страната. На много места има наводнения, срутища и свлачища. Това обаче ще струва десетки и стотици милиони на държавата. Затова в момента се води много сериозна битка с контрабандата. Десетилетия наред са източвани стотици милиони през енергетиката и горивата, но сега властта ще бъде  безкомпромисна към това, декларира той.

"Има много бизнесмени, които говорят хубави неща пред медиите, а същевременно дължат на държавата милиони левове данъци. Това не може да продължава“, подчерта министър-председателят. Борисов припомни, че в програмата на ГЕРБ е заложено да не се вдигат данъци, за да се привлекат чужди инвеститори.

„Не мога да си представя ГЕРБ да управлява и да не строим. Ако е така, защо да съм премиер? Това, което е построено, е единственото, което остава за хората“, каза още той.

„В Народното събрание нашите партньори правят така, че ние да увиснем, така беше при гласуванията на плоския данък и предварителните отчуждения, както и за дълга. Кичат ни брошката ДПС заради тяхната абсолютна безотговорност в подобни моменти. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания в парламента, защото като ни откажат подкрепа, например за дълга, ние оставаме само с ДПС. Можем да търпим, но не до безкрай“, предупреди Бойко Борисов.

„Ако от нещо ме е страх, това е етнически конфликт”, призна премиерът. Той посочи, че отношенията на ГЕРБ с ДПС са такива, каквито са и с БСП.

„Никой няма да запомни Радан, Валери Симеонов или Каракачанов, ако стане етнически конфликт. Тогава ще дойде Си Ен Ен и ще кажат: „правителството на генерал Борисов го направи“, заяви каза още лидерът на ГЕРБ.

Следобед премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев ще посетят авиобаза „Крумово”, където ще се срещнат с военните, участвали в спасителните мисии в снежните региони.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Виждате ли как, малко по-малко започват да ни пробутват Костов и царя пак!Няма желаещи за политици?Вече няма какво да се краде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
stefan---L
преди 9 години
Ами бат Бойко няма да са такова голямо изпитание ! С тия 16 милиарда който изтегли може да вземеш мястото и на Обама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още