IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов направи пореден опит да спре гласуването на пакета "Мобилност" в ЕП

Очаква се спорният пакет да бъде разгледан в сряда

16:10 | 21.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обсъдиха спорния пакет „Мобилност“ преди участието си в официалното откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в ЕП.

Двамата обсъдиха въпроса с разглеждането на пакета „Мобилност“ от членовете на Европейския парламент, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург. 

„Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия“, посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета „Мобилност“ трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета „Мобилност“, но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.

Българските евродепутати ще положат всички усилия заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета „Мобилност“, да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП на неприемливия пакет за транспортните работници, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

Пакетът "Мобилност", известен още като пакета "Макрон", въвежда двойни стандарти в общността и има потенциал да унищожи транспортния бизнес у нас. Може да се стигне до фалити на много български фирми заради трудно изпълнимите изисквания, които се залагат. Спорни са предложенията за нощувките в кабината на камионите, връщането в страната, откъдето е фирмата и прилагането на директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни.

Преди месец българските превозвачи излязоха на мащабен протест в Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП.

Българските превозвачи са подкрепени в исканията си от правителството и от президента Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Само нашите ли управляващи не виждат, че няма да спечелят каузата си за Мобилност? Или не искат да видят? За Борисшов има оправдание - не говори НИКАКЪВ чужд език и затова ги подхваща, подпипва, с Юнкер дори се целува в уста, гняви ги и гледа изразително. Ефект - ясен за интелигентните. Още по-смешна е тази кауза да се използва предизборно. Но кое не е смешно и жалко при гЕРБ и другите им "десни" събратя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още