Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бойко Борисов: Никога не е имало лобизъм при сделката за F-16

По думите на премиера е имало яростна и подла съпротива за сделката

Бойко Борисов: Никога не е имало лобизъм при сделката за F-16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана „Юнкер“ и за България заработи много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията, предава БТА.

По думите на Борисов е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16, защото правителството е било обвинено в лобизъм.

"Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", каза Бойко Борисов. И подчерта, че никога по време на преговорите и разговорите, по никакъв начин, не се е намеквало за лобизъм. Освен това всички съседни държави са въоръжени с F-16. "Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо", посочи Борисов. 

Още по темата

Борисов благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България, и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива. Премиерът отбеляза, че са се взели много важни геостратегически решения, които са от полза за развитието на отношенията.

Припомняме, че на 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът наложи вето върху сделката за изтребителите. Но парламентът го отхвърли.

"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на Lockheed Martin по време на среща на членове на Американската търговска камара в България с правителството.

Той напомни че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни той. Заедно с училището в Горна Оряховица ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.

Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, допълни той.

Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман благодари на премиера Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети F-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места.

България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, каза още Борисов. С Америка се работи и по много други проекти. В много сфери се направиха много неща, посочи той.

Според Борисов Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, "но не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна". Той е на мнение, че и Албания трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена държава от голямото европейско семейство, е пагубно и веднага става средище на корупция и терор".

АЕЦ “Белене” може да се превърне в много добър проект, каза още премиерът Борисов на годишната среща на бизнеса с правителството. “Тази догма - руска централа, руски реактори, тя не съществува към този момент. Българската държава, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши", посочи премиерът, цитиран от БНР.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
8
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Най-големият враг на България днес е партия ГЕРБ.ГЕРБерската пропаганда е толкова успешна, че в момента в който някой каже истината в очите, веднага е обявен за русофил, комунист и така нататък. Толкова заблуден народ сме, че не искаме да повярваме.В държавата на демократическият бандитизъм само престъпниците имат право.
1
 
6
 
11
serafima до: Бидонойл
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бидоне, да ни си празен откъм оил? Много фира даваш. Дано ти плащат поне добре за това, че НИЩО не разбираш от СЪСИПВАНЕТО на държавата България и възхваляваш Падишаха ни.
1
 
7
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Човек трябва да има поне малко срам и очи, дори когато лъже безобразно и да се казва Бойко Методиев Борисов, партиен член от 1977 г., разтривач на ушите на Тодор Живков, пазител на колите на мутрите на СИК и т.н. Фашизмът се върна отново в България под ръководството на диктатора бойко борисов - тотална цензура. Главният главанак "НИЕ СИ ГО ИЗБРАХМЕ"... И продължаваме. После и мавзолей ше построим на банкянския главанак!
12
 
5
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
На вас козируването никога не ви е пречило. Пречи ви само когато не е пред правилния човек.
3
 
23
 
8
Toranaga до: дядя Вова
преди 1 година
"Няма лобизъм! 100% Има козируване"

Абсолютно съгласен!

Още от Икономика и политика
Заради оттеглянето на Ципов президентът свиква допълнителни консултации за ЦИК