IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Обединените Балкани създават икономически перспективи

В Солун се проведе първият форум на високо ниво между България, Гърция и Сърбия, на който бяха обсъдени регионалните проблеми

20:24 | 13.07.17 г.
<p>
	Бойко Борисов (вляво) разговаря с Алексис Ципрас (всредта) и Александър Вучич в Солун. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов (вляво) разговаря с Алексис Ципрас (всредта) и Александър Вучич в Солун. Снимка: Министерски съвет

Обединени Балканите са по-силни, защото създават икономически перспективи - в туризма, енергетиката и други области. Това коментира премиерът Бойко Борисов след тристранната среща с президента на Сърбия Александър Вучич и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Солун.

В своето изложение българският премиер коментира още, че на Балканите живеят 20 млн. души и след излизането на Великобритания от ЕС, регионът може да има още по-значима роля в общността.

Борисов отбеляза още, че развитието на инфраструктурните проекти в региона дават резултат и увеличават броя на туристите. По време на тристранните срещи в Солун бяха подписани и споразумения за изграждането на нови жп връзки между трите страни.

Гърция и България са се ангажирали да направят максималното, за да подкрепят стремежите на Сърбия за членство в ЕС. "Държим да се знае година, за да има перспектива за младите хора", заяви Борисов. Според него разликата в страните, които членуват в ЕС и тези, които са извън общността, е видима и политическите елити трябва да направят максималното, за да осигурят перспектива за своите граждани.

Борисов отбеляза още и резултатите от срещата в Триест, провела се преди ден. Премиерът е категоричен, че след разговорите вече е по-голям оптимист. "Когато се наливат пари, никой не иска да разрушава инфраструктурни проекти", каза още той.

Срещата е първият официален форум на такова ниво между трите държави. В Солун лидерите са дискутирали теми от регионалната сигурност, съвместните проекти и актуални европейски въпроси, написа във своя Facebook профил Бойко Борисов.

По-рано след срещата си със сръбския президент Александър Вучич гръцкият премиер коментира още и предупрежденията на Турция към компаниите, които планират да проучват териториалните води край Кипър. Една от компаниите - Total, вече заяви пред Ройтерс, че не се притеснява от тези закани.

Пред Investor.bg от Hellenic Petroleum пък обясниха, че националните ресурси са на хората и това трябва да бъде признато от Турция и всички останали страни.

Алексис Ципрас призова Турция да спазва международното право и посочи, че провалът на последните преговори за обединението на Кипър са показали, че "имаме съсед, който често предпочита да не спазва международното право".

Гръцката дипломация ефективно защитава суверенното право, обясни още Ципрас на въпрос за провокациите, които вече извърши Турция в Средиземно море, допълва още Ana Mpa. Той отчете още, че Гърция е "основен фактор на стабилността в региона".

Преди ден гръцката държавна телевизия ERT съобщи, че френската Total е започнала работа в блоковете край Кипър, а недалеч от зоната Турция е провела маневри на своите военно-морски сили.

Според зам.-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Вицас това е "политиката на ескалация на напрежението, която провежда Анкара". Гърция внимателно следи развитието на ситуацията, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още