IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов постави пред руския посланик въпроса за славянската писменост*

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат, заяви президентът Румен Радев

14:59 | 25.05.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов постави пред  посланика на Руската федерация в България Анатолий Макаров въпроса за  изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил, припомни още българският премиер и допълни, че това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Това бе подчертано и от руския  патриарх Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Анатолий Макаров посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора в Министерския съвет посланикът честити третия мандат на премиера.

Борисов и Макаров обсъдиха развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат“, заяви междувременно президентът Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

„Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата“, каза Радев, цитиран от пресслужбата на президентството.

„Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане, само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура“, допълни  президентът.

*Новината е допълнена в 17.07 ч. с позицията на президента Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Да се чете: гърци, турци, сърби и македонци. А, някой подари и 1 ескадрила МИГ 29 на Сърбия. През това време в България мина търга за тол-системата, за 1 ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
stanislavr
преди 6 години
Путин е много, ама много умен човек. А Лавров е най-добрият жив специалист по международна политика на планетата Земя. Не си мислете, че го е казал ей така. Ето къде е регион Македония в Гърция: https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(Greece). Солунските двама братя са от Thessaloniki.Руснаците търсят път на 1 тръба през Балканите. Не случайно Путин се срещна вече с гърци, гърци, сърби и македонци (може хронологията да не вярна). И стоя лаф удари самара, магарето реагира. Да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
На връх националния ни празник Путин нахлузи ботушите, с които тъпче независима Украйна и уязви до кръв националното ни достойнство! Разликата в реакциите на премиер и президент няма да коментирам, достатъчно показателна е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 6 години
Мдаам ... Говоримото и писмено Слово е базисната матрица, за висшата психическа и мисловна дейност, при тази форма на организирана жива материя, която наричаме хомо сапиенс. Казано е (и няма какво повече да се добави по въпроса):В началото бе Словото ...Различния език (в графичната си или фонетична проява ) = на различна щампа/матрица , с която се програмира Съзнанието и се кодират, както алгоритмите му на функциониране, така и координатните оси на онова идейно-смислово пространство, което Съзнанието обитава. Различен език = различно (само)съзнание/различна реалия.Какво се цели с ударите върху езика и опитите да бъде гротескно деформиран до неузнаваемост, със сигурност, всеки с двуцифрен коефициент на интелигентност се досеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Вместо да се пуйчи пред посланика, що не се обади на Путин да му обясни лично тези неща? Нали куче му подари, нали е голем играч... хъб ше прави... хихихи... Точно с посланика ше го нагласат тоя хъб... И какво общо имаме вече ние с тези десетки народи, които пишат на кирилица? Те сичките са на изток от нас, а ние нали сме вече при западните ценности - най-сетне се върнахме в семейството на цивилизованите европейски народи, а там пишат на латиница.Или май стана като в един съветски филм - "Свой сред чужди, чужд сред свои"... демек - поредната *** галимация на ошашавения ни т ъп народец... Не бойте се деца - след 20-30 години, когато тука не остане кьорав българин, ше ни пуснат у Шенген и еврозоната и дреме ви за кирилицата - да си пишат у Азия на нея - ние ше си пишеме на меркелица... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още