IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов става премиер за втори път

За лидера на ГЕРБ гласуваха 149 депутати, 85 бяха против

12:42 | 07.11.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новоизбраният премиер Бойко Борисов представи кабинета си. <em>Снимка: БТА</em></p>

Новоизбраният премиер Бойко Борисов представи кабинета си. Снимка: БТА

Парламентът одобри структурата и състава на новото правителство с премиер Бойко Борисов.

След три часа и половина дебати в парламента Бойко Борисов стана премиер с подкрепата на 149 от общо 234 гласували народни представители, против бяха 85, въздържали се нямаше.

Гласовете си за него дадоха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, които от вчера са в официална коалиция, но от Патриотичния фронт 17 го подкрепиха, а двама бяха против.

От АБВ, които обявиха подкрепа за кабинета и ще са част от новото мнозинство, всички гласуваха „за“, както и депутатите от БДЦ. БСП, ДПС и “Атака“ бяха против.

Структурата на кабинета беше одобрена от 144 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, 83 от ДПС, БСП и „Атака“ бяха против, а един от ПФ се въздържа.

Съставът на правителството беше подкрепен от 136 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Този път против освен БСП, ДПС и “Атака“ бяха и депутати от БДЦ – общо 97. Един от ПФ се въздържа.

До съставянето на кабинета се стигна вчера след десетки часове разговори и совалки между четирите формации в новия парламент след изборите на 5 октомври - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Кабинетът "Борисов 2" ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е предвидено решенията да се взимат с консенсус, а ако няма съгласие, да се водят консултации и преговори между партньорите до намиране на решение.

Патриотите и АБВ ще подкрепят кабинета, но си запазиха правото на различна позиция. Очаква се всяка седмица четирите формации да провеждат общи заседания.

Красимир Янков от БСП обясни отрицателния си вот с думите, че от новата коалиция единствено АБВ от своето създаване е демонстрирала симпатия и взаимодействие и е работила последователно за този формат. "Не мога да подкрепя Вас, г-н Борисов, и такъв кабинет именно заради проявената демагогия към избирателя, краденето на надеждите на лявомислещия избирател за лични цели, прикриването зад понятия като държавническа отговорност и компромис в името на стабилно управление", заяви депутатът.

Магдалена Ташева от „Атака“ заяви че е гласува против „съешилата се на тъмно четворна коалиция“, която ще доведе България до нова катастрофа със своите „вашингтонски мантри“.

Ето го и съставът на новото правителство на Бойко Борисов:

Вицепремиери: Меглена Кунева -заместник-министър председател по координацията на европейските политики и институционалните въпроси; Томислав Дончев - заместник-министър председател по европейските фондове и икономическата политика; Румяна Бъчварова - заместник - министър председател по коалиционната и административната политика; Ивайло Калфин - заместник-министър председател по демографската и социалната политика.

Министър на финансите: Владислав Горанов

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков

Министър на труда и социалната политика: Ивайло Калфин

Министър на външните работи: Даниел Митов

Министър на здравеопазването: Петър Москов

Министър на икономиката: Божидар Лукарски

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова

Министър на туризма: Николина Ангелкова

Министър на правосъдието: Христо Иванов

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Лиляна Павлова

Министър на културата: Вежди Рашидов

Министър на земеделието и храните: Десислава Танева

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски

Министър на образованието и науката: Тодор Танев

Министър на отбраната: Николай Ненчев

Министър на младежта и спорта: Красен Кралев

Министър на околната среда: Ивелина Василева

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
И кво предлагаш? Нови избори, на които резултат ще е подобен ли?Задкулисие и лъжа беше като мазното Гейче каза, че ще прави експертно/програмно правителство начело с Орешарски и после изтипосаха Орешкото и му бутнаха един списък с предварително написани имена да си прочете министрите. И за капак решиха Пеевски да изберат за шеф на ДАНС.Има леки разлики все пак. На Боце никой не му е пъхал листче да срича министрите си от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
vzhekoff
преди 9 години
Ха сега кажете нещо за задкулисието. В едно парвителство са се събрали - ГЕРБ, Костов, Куневица, СДС, половината Атака, ВМРО и Гоце ! Дано не пропускам някой. Как са се събрали ? На база на общата си прОграма ще да е, друга причина не виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Соломооне... ти случайно да не пишеш от Марс? Тука в тази държава няма значение какво казват БНБ, президент, премиер или министър.... Квот каже Доган през Пеевски това става. На там трябва да ти е слушането и никой не ти е виновен че не можеш да видиш очевидното. Това се нарича с друг епитет ама не искам да съм груб с новодошлите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
За напред ще знаеш да не се доворяваш на държавата да гледа твоите активи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 6
Solomoon
преди 9 години
Ами обикновено очаквах каквото БНБ каже да е истина.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Като делигираш на друг свободният си избор дали да вложиш или не парите си, като размениш свобода за сигурност - какво очакваш да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Solomoon
преди 9 години
доверих се не на мустакатия, а на БНБ ...."БНБ заявява, че цялата банкова система в това число и КТБ са ликвидни и функционират нормално"......кое от тия неща са грешни - че КТБ е нормална или цялата банкова система, щото до сега едното вече се опроверга, сега ще видим с другото как са нещата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
Соломооне,не си ли и ти виновно-съучастен за този фалит - като си се доверил с парите си на мустакатия банкер на годините? и така си осигурил строителен матрял за кулата която той построи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Само оставаше и Борисов да спасява банката , която спонсорира и организира кампанията на мухльото Бареков , кампания която беше точно срещу него . Похарчиха според някои сведения над четвърт милиарда за да не е на власт. Сага олеле , баце спасявай ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Министрите на икономиката, финансите, външните работи и енергетиката са стряскащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още