Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Боил Банов: Гадна манипулация, тайният свидетел е Ангел Ангелов

Депутатът от БСП Христо Проданов определи реакцията на ГЕРБ като паника

Боил Банов: Гадна манипулация, тайният свидетел е Ангел Ангелов

Ларгото с археологическите разкопки на Антична Сердика. Снимка: Архив БТА

Министърът на културата Боил Банов потвърди по bТV, че гласът от записа, изнесен от БСП по скандала „Ало, Банов съм”, е неговият, но той е манипулиран. „Правени са многократно записи – той е подправен, нагласен, рязан, съчетаван с други разговори, за да се получи нещо, с което мога да бъда рекетиран. Категорично твърдя, че е манипулиран и че съм вкаран в капан”, потвърди Банов и заяви, че не е бил рекетиран лично и затова не е сигнализирал прокуратурата, защото не е имал доказателства.

Още по темата

Рекетът на министъра

„Когато работеше с мен, той не се държеше адекватно, но не е заплашвал, коментира той отношенията си с Ангел Ангелов, за който е убеден, че стои в основата на разпространение на записа. – Заплахите започнаха, след като беше уволнен през хора, директни заплахи – „Ще те размаже, той те е записвал”. Преди да бъде уволнен не ме е заплашвал, просто се е държал нагло и непочтително.”

Министърът на културата смята, че е защитавал държавния интерес, "не само в този проект (бел. ред. Антична Сердика), а в цялата си работа във ведомството". Той допълни, че е гледал интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и посочи, че той е Ангел Ангелов – същият човек, който го рекетира от години.

Той обясни, че консорциумът, който е правил проекта на „Ларгото”, е избран по времето, когато премиер беше Пламен Орешарски. По думите му, той е тръгнал със забавяне, но е станал качествен. Банов обаче не пожела да коментира откритите пропуски след одобряването на обекта от Министерството на културата.

Според него забавянето на исковата молба с 10 месеца е в законовоустановения срок.

Интерес за 83, 3 млн. лева

“Всичко в Изпълнителната агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" към Министерството на образованието и науката е под двоен контрол. Няма съмнения за други схеми", посочи пред Нова директорът на изпълнителната агенция Кирил Гератлиев, който подобно на културния министър Боил Банов,  твърди, че бил изнудван от лицето Ангел Ангелов. Като дата той посочи 4 декември 2018 година и тогава подал сигнал за това чрез доклад. Впоследствие два пъти сварил личния си автомобил със спукани гуми и е убеден, че това е свързано със заплахите от Ангелов.

Гератлиев хванал Ангелов в теч на информация и го отстранил от управлението на програмата. "Бяха нарушени негови интереси очевидно. Споменати бяха и два проекта, за които имало данни. Аз нямам съмнения за тези проекти, защото не са финансирани и има по тях действия извън изпълняващия орган", сподели директорът на агенцията. Първият проект бил на стойност 70 млн. лева, а вторият – 13,3 млн. лева. Ангелов явно имал интерес към тях и искал да се финансират. Гератлиев обаче пренебрегнал заплахите му.

Той обяви, че Ангелов вече е изолиран от достъпа до чувствителна информация. От създаването на агенцията шефът направил система на двоен контрол. Всичко било изрядно и агенцията щяла да съдейства напълно в хода на проверки. По думите му сега „рекетьорът” бил в болничен. Гератлиев не знаел и се питал как може Ангелов да работи в министерството и дали някой седи зад него.

Опозицията за скандала

В студиото на bTV депутатът от БСП Христо Проданов заяви, че ГЕРБ са в паника и започват да твърдят абсолютни глупости. Така той определи реакцията на ГЕРБ, че левицата са „Пощенска кутия за фалшиви новини” по случая „Ало, Банов съм”.

БСП не е „Пощенска кутия за фалшиви новини”, както твърдят ГЕРБ, те са в паника и започват да твърдят абсолютни глупости – те са уплашени и усещат, че концерта свършва и те си отиват.  "Паниката е страшна, те толкова се объркаха вече. Представяте ли си обикновен чиновник да рекетира шефа си в едно или друго министерство. Къде е бил Боил Банов, за да не подаде сигнал 4 години в прокуратурата, че е рекетиран или изнудван”, риторично попита депутатът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
За първи път броят на оздравелите за седмица надвиша този на новозаразените