Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Боил Банов отрече обвиненията на Елена Йончева за опростени неустойки за Ларгото

Специализираната прокуратура започва проверка за евентуално престъпление по служба или безстопанственост на министъра на културата

Боил Банов отрече обвиненията на Елена Йончева за опростени неустойки за Ларгото

Боил Банов след заседанието на МС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на културата Боил Банов отрече обвиненията на Елена Йончева, че Министерството на културата опрощава 700 хил. лева на фирми строители на втори и трети етап от Ларгото като неустойка за забава на работата, предаде БТА.

Още по темата

“Няма опростени пари, заведена е искова молба в съда, подчерта Банов. "Записът, разпространен от Йончева, е монтаж от многобройните оперативки, които сме правили за ремонта на Ларгото. Рекетират ме със записи от четири години. Лицето се казва Ангел Ангелов, директор на дирекция по това време в министерството, но уволнен от министър Вежди Рашидов за поредица гафове”.

Министърът на културата подчерта, че всички, които работят с него, знаят, че не се поддава на рекет.

“Проектът за Ларгото беше важен и труден, каза министърът. "Ако ми се съберат думи, вероятно и съм псувал, вероятно съм и повдигал тон и съм защитавал държавния интерес по всякакви начини. От тези оперативки може да се скалъпят още 56 записа".

Боил Банов обяви, че е готов да подаде оставка, ако му я поискат, но ще я  подаде „без чувство за вина”.

Той разпространи копие на исковата молба до Софийския градски съд, в която Министерството на културата търси над 753 хил. лева за забава на ремонта с 36 дни. Исковата молба е заведена на 17 януари 2017 година. В нея се посочва, че Министерството на културата е против дружество по ЗЗД "Антична Сердика"; Ангел Митов като представляващ "Реставрация ЕАД; Ангел Дерменджиев в качеството на управител на "Пътстрой - Варна" ЕООД и Юлия Мирчева, в качеството на "Финанс Груп 2013" ЕООД.

Министърът на културата съобщи, че ще заведе дела срещу тези, които го рекетират. "Това са "проектаджии", които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и ако това не става, започват да рекетират, шантажират, тормозят и сплашват" смята Боил Банов. Запитан дали ще съди и Елена Йончева, той посочи, че ще се консултира с адвокати и че ще съди когото може. Той добави, че оценява като грешка, това, че не подал сигнал за рекета над него. "Рекетът е странно нещо - той идва от трето лице, никой не идва директно и е трудно да заведеш дело, обясни той. – През последните месеци никой не се е свързвал с мен, опитите за рекет бяха преди четири години.”

Запитан защо сега се пуска тази информация за Ларгото, Боил Банов каза, че не знае - "вероятно, защото идват избори" или защото БСП е пуснала своя телевизия.

Главна прокуратура излезе със становище по случая. „Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, сочат според нас за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, и допълни, че предстои разследващите да отидат в министерството, за да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов.

По думите на Арнаудова още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая, които са запознати с фактите по изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева като опрощаване на неустойка от 700 хил. лева на фирмата изпълнител на ремонта.

“Изнесените от Йончева записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им”, съобщи говорителят на прокуратурата.

По думите ѝ неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко е престъпление от общ характер. Така Румяна Арнаудова коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения. Прокурорът уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност. По изнесените данни за нарушения от страна на министър Банов е възложена проверка на Специализираната прокуратура, която трябва да приключи до три месеца.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
ЕХ БОИЛЕ,
С тези разперени ръце си като простреляна патица.

Мисля, че ти си последния проблем на това общество , но в името на ВТВЪРДЯВАНЕТО НА ЕЛЕКТОРАТА , трябваше да се изиграе и тази драма с Йончева и теб.

Ако Йончева имаше желание да бори системата следваше да даде на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР онези 43 милиона лева, които БОРИСОВ извади от БЮДЖЕТА без съгласието на НС и плати с тях ДУПКАТА ВЪВ ВАРНА НА ЕДНО ЛИЦЕ , мъдрещо се до Корнела на конгреса на БСП.

ТОПЛАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ БСП И ГЕРБ Е ПЛОВДИВСКИЯ БИЗНЕСМАН другаря Гертов, който е по скоро ЗИДАРОКОФРАЖИСТ , отколкото представител на най бедните в тази обрулена от подобни като него държава.

ТОЗИ ТЕАТЪР НА АБСУРДА НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО ГОСПОДА ОТ ГЕРБ И ДРУГАРИ ОТ БСП.
Не, че народа ще се пробуди и ще промени този театър на абсурда.

ПЕРЕСТРОЙКАТА НА ТРЪМП, СКОРО ЩЕ ПОКАЖЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ, ЧЕ СМЕ ПОСТАВЕНИ В ЕДНИ НОВИ ЗАВИСИМОСТИ И ТЯХНАТА РОЛЯ В БЪДЕЩИТЕ ПРОЦЕСИ Е НЕЖЕЛАНА.

ОТ КОГО ЩЕ ЗАВИСИМ ЛИ?
Трудно е да се каже , но ние от държава вече сме се превърнали в територия , 85% от чиято ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЯ, се държи и е СОБСТВЕНОСТ НА НЯКОЛКО ЧУЖДИ ЛАТИФУНДИСТИ.

Не знам какви ще ги втричи и Президента, и дали той поне осъзнава онова което предстои в близък план да се случи с ДЪРЖАВАТА НИ като неин върховен главнокомандващ?

Знам само едно - ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА, защото ако се продължи скоро няма да има нужда от граници.
1
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Освен и да си признае, с тия хубави килии ...
15
 
2
 
1
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да отречем тези обвинения, един запис нищо не значи. А и това са все пак опростени неустойки, а не усвоени пари, така че реално няма щета. Време е да се спре с такива новини, нека да сме позивитвни, избори идат.

Още от Икономика и политика
За първи път броят на оздравелите за седмица надвиша този на новозаразените