Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Божидар Божанов: Ще включим "Български пощи" в стратегическите обекти

Новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна, категоричен е министърът

Божидар Божанов: Ще включим "Български пощи" в стратегическите обекти

Снимка: БГНЕС

"Български пощи" ще бъдат добавени в списъка на стратегическите обекти от национална сигурност, така че и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да може да ги контролира. Вероятно това ще стане следващата седмица. Това обяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов и добави, че по този начин се намаляват възможностите да бъде допуснат по-сериозен инцидент.

Той каза още, че бавно, но сигурно се възстановяват услугите в "Български пощи" след хакерската атака. Пуснати са вече услугите за паричните преводи. 

Още по темата

Министърът е категоричен, че новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна. Божанов добави, че срещу Държавната агенция за бежанците е имало сходна като тип атака - но тя не е унищожила значително количество данни заради бързата реакция на администрацията.

По думите му в Европа има ръст на хакерските атаки. „У нас риск винаги има, но се взимат спешни мерки, за да се защити администрацията. Свикахме Съвет по киберсигурност, който предприе редица мерки. Уверявам ви, че мерките са значителни", каза министърът.

Божидар Божанов коментира и дезинформацията у нас, което нарече „системен проблем“. По думите му той се наблюдава в източноевропейските държави, които диспропорционално биват засегнати от дезинформационни кампании, които най-вероятоно имат посока на произход Кремъл.

Причините за ръста на дезинформация според него са много - по-малките пазари, това, че езиците в региона се говорят от по-малко хора, съответно езиковите модели, които Facebook изгражда са по-малко пригодени за нашите лингвистични модели.

Според Божанов един от основните проблеми е, че Facebook не предоставя нито на държавите членки, нито на ЕК достатъчно данни, за да се направят заключения - като разбивки по държави на брой разбити профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично поведение.

Министърът добави, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще налага на социалните мрежи да предоставят данни, за да се види проблемът и как може да се действа. Ще се изисква вътрешна информация от социалните мрежи и те ще бъдат длъжни да ги предоставят.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството