IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците са готови да реагират на увеличаващия се брой новозаразени с Covid

Повишаването на заплащането на клинична пътека с 10% няма да донесе нужната компенсация, каза Свилена Димитрова, председател на ББА

15:14 | 06.10.21 г.
Болниците са готови да реагират на увеличаващия се брой новозаразени с Covid

Болниците са готови да реагират на увеличаващия се брой новозаразени с Covid и да откриват достатъчно болнични легла, на които да бъдат настанявани пациентите.Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА).

Тя апелира за това да се засили доболничната помощ, за да не се налага още граждани да бъдат хоспитализирани.

Димитрова потвърди, че най-вероятно за ноември ще има пренасочване на болнични легла от конвенционални случаи към тежко боледуващи от Covid. Въпреки това на този етап няма индикации, че болниците няма да могат да реагират на ситуацията и ще има недостиг на легла.

“Не трябва да забравяме, че през последните две години много хора не лекуваха хроничните си заболявания. Към момента те вече не желаят да неглижират основните си заболявания за сметка на един вирус, който остана сред нас много по-дълго време от очакваното”, посочи тя.

Адвокатът смята, че е неприемливо България да е на последно място в ЕС по ниво на ваксинирани. Тя посочи, че в западните държави гражданите се редят на опашки и се записват в списъци за ваксиниране, а в нашата страна ваксините ги даряваме. Гостът припомни, че има възможност хората да се ваксинират почти навсякъде и то незабавно.

Специалистът по медицинско право коментира и актуалната тема за цената на тока, която се оказва проблем и за болниците. “Клиничната пътека за лечение на Covid-19 не покрива разходите, които са нужни за лечението на тежко болен пациент. На фона на това цените на електроенергията скачат, както и цените на всички доставчици също са вдигнати”, напомни гостът.

Димитрова посочи, че в момента се навлиза в период на преговори за новите цени на клиничните пътеки.

„Тези цени са фиксирани за цялата година и не могат да бъдат променяни преди официалната дата за това, напомни адвокатът и настоя за сериозни разговори. – Покачване на заплащането на клинична пътека с 10% няма да донесе нужната компенсация.”

Може ли да се противодейства на издаването на фалшиви ваксинационни сертификати? Какво да се направи срещу порочните практики? Как да се процедира при заболяване на член на семейство?

Целият разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още