IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще лекуват точно определен брой пациенти с фиксиран бюджет

Здравната каса публикува проект на нова методика за финансиране на болничната помощ през 2013 г.

18:08 | 09.08.12 г. 1
Болниците ще лекуват точно определен брой пациенти с фиксиран бюджет

Болниците да лекуват точно определен брой пациенти по клинични пътеки за всяко тримесечие, като средствата ще са предварително разпределени. Това предвиждат част от новите предложения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за финансиране на болничната помощ през 2013 г., които бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на касата. 

Новата методика отново утвърждава задължителна годишна прогнозна дейност за всяко лечебно заведение, разпределена по месеци и тримесечия. Болниците ще могат да работят в рамките на предварително планираните дейности, без да ги превишават или да променят обема на дадена клинична пътека. Те ще могат да прехвърлят неизползваната дейност по дадената пътека от едно тримесечие в следващото, ако това бъде одобрено от специално назначена комисия в касата.

При преразход ще е необходимо с мотивирано заявление от страна на болницата да може да се прави до 3% корекция в разпределението на дейността, което пак ще е за сметка на следващото тримесечие.

Заложени са условно 1 650 000 хоспитализации за годината, разпределени по месеци и тримесечия по клинични пътеки за всяко лечебно заведение.

Предвижда се и въвеждане на онлайн регистриране и отчитане на договорения обем дейности на ниво пътеки. Една от идеите е при достигане на 70% от договорения обем за дадена клинична пътека и при електронното ежедневно мониториране да бъдат поставяни сигнализиращи маркери, а районната здравна каса писмено да уведомява за достигането на тавана от 70%.

Директорите на болниците ще трябва да гарантират, че ще поддържат не по-малко от 30% спешна хоспитализация.

Още когато беше назначен за управител на НЗОК, д-р Пламен Цеков беше обещал, че ще намери друг начин за финансиране на болниците, тъй като директорите недоволстваха срещу фиксираните бюджети.

Преди няколко месеца директори на болници поискаха смяна на механизма на финансиране на лечебните заведения и се обявиха за по-гъвкаво разпределение на средствата. Здравната каса трябваше да замени сегашните прогнозни бюджети и да върне принципа „парите следват пациента”, който беше прилаган преди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Значи всеки месец ще плащам задължителна здравна осигуровка, а когато имам нужда от здравна помощ може да ми откажат заради някакъв лимит! При това няма да знам дали наистина лимитът е изчерпан или просто на лекаря му изглеждам по-смотан и преценява, че при мен номерът може да мине? Имате много здраве! Щом аз мога всеки месец да ви плащам заплатите чрез моите данъци и осигуровки, ще ме лекувате, че пушек ще се вдига. Имам конституционно право на това. Иначе ще се съдим - ако трябва в Страсбург, ако трябва - на Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още