Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Болниците ще получат 85% от средномесечните си постъпления

Това гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19, обявиха от БЛС

Болниците ще получат 85% от средномесечните си постъпления

Снимка: БГНЕС

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода.

Това договори Български лекарски съюз (БЛС) по време на преговорите с НЗОК. Текстът вече е записан като Анекс към Националния рамков договор (НРД 2020-2022).

„Успяхме да договорим 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15 % ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, цитиран в прессъобщение от организацията. 

Още по темата

Въвежда се и период на отлагане до 01.09.2020 г.  за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност "Офталмология". Друга промяна записана в Анекса касае лечението на солидни тумори типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти навършили пълнолетие до 25 годишна възраст.

Предстои промените в Анекса към НРД 2020-2022 да бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила  от 01.03.2020 г.

Припомняме, че по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че НЗОК готви механизъм, според който финансирането на болниците ще се сведе до 85% от заработката им. По думите му лимитирането в дейността трябва да доведе и до елемент на спестяване заради обстоятелството, че не е извършена реална медицинска дейност. Горанов обаче призна, че ограниченията, които се наложиха за болниците и в извънболничната помощ, ще доведат до по-малка заработка по време на кризата.   

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
При административно нарушение срокът за обжалване се увеличава на 14 дни