IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с измамите с храни ще е приоритет за българското председателство на ЕС

БАБХ тепърва ще определя кои групи храни ще се изследват за двойствен стандарт

18:36 | 07.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година един от приоритетите на България ще бъде противодействието на измамите с храни и заблуждаващите практики, съобщи Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

От агенцията уточняват, че работят по този приоритет още преди да се повдигне въпроса с двойствения стандарт за различните държави. 

След сигнала на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните, България  започва проучване на опита им по разпореждане от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар.
Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните. Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите.

Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и други, казват от Агенцията.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлага от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

Агенцията смята, че двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. Ние като държава ще продължаваме да настояваме да няма различия в качеството на храни под една марка, казват от БАБХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Или ако толкова искат да се съобразяват с "националните културни особености" да ги пуснат като отделна марка и да ги отчитат по различен начин в ЕВРОСТАТ, а не да се правят на ущипани и да манипулират истинската инфлация с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още