IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с корупцията ще тръгне от високите етажи

Новият антикорупционен орган трябва да заработи от началото на следващата година

13:26 | 03.04.15 г. 7
<p>
	Христо Иванов и&nbsp;Меглена Кунева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Христо Иванов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

Властта запретва ръкави за ....“хигиенизация на главата на рибата“ - както правосъдният министър Христо Иванов определи борбата с корупцията по високите етажи.

„Ако създадем ефективен орган за проверка на този висш ешелон на властта, тези близо 8000 души, които са главата на рибата, можем да очакваме много по-чисто и добро управление в обозрим срок“, коментира Иванов в Министерския съвет, където заедно с вицепремиера Меглена Кунева представи стратегия до 2020 година за превенция и борба с корупцията.

До края на април на Министерския съвет ще бъде предложен законопроект за нов единен орган за борба с корупцията. Очаква се той да заработи ефективно от началото на следващата година, като в новия бюджет ще бъдат заложени средства за него. Назначаването на ръководството му ще става с публична процедура. Звеното ще се помещава в ДАНС.

На множество въпроси обаче на този етап не бе даден отговор – колко души ще работят в него, как ще се казва, дали ще бъде колективен или едноличен орган, какво финансиране е необходимо. Вицепремиерът Меглена Кунева уточни, че отговорите ще дойдат с изработването на законовата рамка.

Отсега е ясно обаче, че декларациите за конфликт на интереси на висшите чиновници ще бъдат с разширен обхват. Кунева коментира, че всичко, свързано с отдаване на имот на непазарна цена или кредити при преференциални условия, се нуждае от проверка.

Ще се разшири и обхватът на свързаните лица, като в обсега на внимание ще попадат съжителството на семейни начала и роднините. Вицепремиерът изтъкна, че много хора не живеят в традиционната форма от Семейния кодекс и „трябва да погледнем тези факти в очите“.

От проверка няма да са изключени и анонимните сигнали, като за работата по сигналите за корупция като цяло ще има единни правила. Предвиждат се и награди за разследващи журналисти и за граждани, подали сигнали, след които има присъди.

По думите на вицепремиера България има проблем с корупцията и това пречи и на икономиката, и на образа на страната.

„Стратегията може да успее, когато има закони, които я правят активна. Мечтаем за Крали Марко, който да дойде и със замах да свърши всичко. Тъй като това няма да стане, работата трябва да я свършим ние“, посочи тя.

Кунева подчерта още, че нищо по-малко от промяна на системата няма да свърши работа.

Тя уточни, че има предварителни разговори с „колеги от ЕС“ и Световната банка, които са готови да окажат помощ за външна оценка как си вършат работата институциите в борбата с корупцията. По думите й това е необходимо, за да сме абсолютно сигурни, че сме избегнали всякакви зависимости. В отговор на въпрос тя посочи, че външната оценка обикновено е платена.

Вицепремиерът каза още, че стратегията за борба с корупцията не е каталог от мерки, а превенцията, заложена в нея, не е учтиво предупреждение към нарушителите да не правят така, а най-бързата реакция.

„Без да се чака наказателното производство, когато комисията има достатъчно аргументи да действа, да действа веднага“, настоява тя. Кунева е категорична, че санкциите трябва да имат реално възпиращ ефект. При корупционни практики защо трябва да напускаш работа и да получаваш няколко заплати или да се пенсионираш с почести, попита риторично вицепремиерът.

Работещите в новия антикорупционен орган ще се подлагат на тестове, не само при постъпване на работа, но „ежедневно“. Единният орган ще обединява Комисията за борба с конфликта на интереси, БОРКОР, дирекцията на Сметната палата, която работи по декларациите на висшите чиновници.

По думите й Комисията за отнемане на противозаконно имущество ще има засилени правомощия, като в тази връзка ще се настоява и за достъп до банкова тайна. Правосъдният министър Христо Иванов изтъкна, че ако някой не иска да разкрива тази информация, може „да не ходи в гората“ (да не заема поста – бел. ред.).

Ако прилагаме стратегията без колебания, ако отчитаме това, което сме извършили без гордост и предразсъдъци, смятам, че ще има успех, подчерта Меглена Кунева. Тя посочи, че стратегията няма да доведе до бързото ни приемане в Шенген, защото трябва да се прилага с години. По думите й към момента имаме твърда подкрепа за членството си от 24 страни от ЕС, две се колебаят, а две са против.

Стратегията има шест приоритета - борба с корупцията по високите етажи на властта, с корупционните практики в изборния процес, в МВР и съдебната система, освобождаване на гражданите от дребната корупция, създаване на среда за обществена нетърпимост.

Христо Иванов уточни, че няма планове за промяна на давностните срокове и преразглеждане на стари случаи. „Ако успеем този период да сме ефективни, това ще е доста сериозна работа, да си поставяме реалистични цели“, призова той.

Правосъдният министър подчерта, че подкрепата на премиера Бойко Борисов за реформите „не е безусловна, ако не се справяме“.

Иванов заяви и че не се чувства бламиран от Цветан Цветанов, който заедно с депутати от ГЕРБ внесе в НС предложения за промени на Закона за съдебната власт, а по-рано днес стана ясно, че ги оттегля.

Министърът коментира, че това, че предложенията са оттеглени, е добра стъпка и посочи, че се чувства „окуражен“, защото смята, че има ресурс за много по-сериозни реформи.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Толкова труд за централизиране на корупцията, то било заради борбата от главата. А дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
ще... ще...когато слънцето изгрее от запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ivancholak
преди 8 години
наближават изборите и изпълзяха да дигат рейтингите... Даже и пожарната се включи с дълбокомислените си изказвания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Всеки който не вярва и сподели това в мрежата ще бъде съден като *** който мъти съзнанието на раята! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Борбата с корупцията ще тръгне от високите етажи"===Ха ха ха ха имат чувство за хумор! Това което искат да кажат е че ще има разчистване на сметки с конкуренцията! Корупцията ще си остане но ще работи за тях! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Като идея бива.Обаче като тръгне от високите етажи ще свърши ли нещо там или само ще се отбие тук-там да се почерпи с квото може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
antonio1234
преди 8 години
Тоя орган е напълно излишен,в България корупция НЯМА! Нали ако имаше до сега все някой щяха да осъдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още