IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за пакета „Мобилност“ още не е приключила

Поддръжниците на френския Еманюел Макрон имат сериозна воля спорните текстове да получат одобрение в рамките на този парламент, смята адвокат Николай Кискинов

19:00 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пакетът „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон ще бъде гласуван в последната седмица от мандата на настоящия Европейски парламент (ЕП), така че борбата все още не е приключила. Това заяви адвокат Николай Кискинов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Инициаторите на пакета „Мобилност“ имат сериозна воля той да мине в рамките на този парламент. Част от плановете на съпротивата пък са той да бъде обсъден по такъв начин, че административно и времево да не бъде приет“, обясни юристът. 

Той посъветва българските евродепутати внимателно да плануват полетите си, за да могат да присъстват и да дадат своя глас.

Кискинов подчерта, че последните няколко седмици от мандата на настоящия парламент ще бъдат решаващи и за приемането на друг спорен текст - Директивата за авторското право.

Като част от спорните моменти в нея той отбеляза въвеждането на задължение доставчиците на дигитални услуги да изплащат компенсации на издателите на съдържание за използването му в интернет.

На въпрос до къде стигна процедурата за отдаване на концесия на Летище София, Кискинов припомни, че срокът за подаване на заявления се удължава вече няколко пъти.

„Това е сериозна индикация, че се стреми процедурата да бъде наместена спрямо участниците в нея. Очакваните финансови измерения на концесията се доближават до АЕЦ „Белене“– близо 4 млрд.евро. 550 млн. лева ще бъдат платени при сключването на договора. Тези средства вероятно ще отидат за покриване на част от задълженията на БДЖ като държавна помощ“, уточни още Кискинов.

Той посочи, че в процедурата са придвидени възможности за Арбитраж.

„Това е добре и не чак толкова добре, защото чуждестранните инвеститори не са сигурни, че техните спорове биха били решени бързо и добре от държавните съдилища“, категоричен бе Кискинов и допълни, че интерес са заявили сериозни международни инвеститори, сред които "Манчестър Ер Груп", оператора на летището в Барселона, индийски инвеститори като "Джи Ем Ар Груп" и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още