Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат

В понеделник идват още 300 000 дози от COVID ваксините, изтъкна премиерът в оставка

Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат

Премиерът в оставка Бойко Борисов. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

България е една от първите страни в Европейския съюз (ЕС), които ще се включат в програмата "Дигитален зелен сертификат" още при стартирането ѝ на 1-ви юни, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто.

Дигиталният зелен сертификат се разглежда като начин за свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Той ще доказва, че неговият притежател е ваксиниран, има отрицателен PCR тест или се възстановява от коронавирус.

"Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламент (ЕП), на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов, цитиран от БНТ. 

Още по темата

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права.

Първата е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст между 20 и 64 години да има работа; второ, поне 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения; трето, броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", уточни Борисов.

Според него COVID-19 е дал тласък за социалния стълб, за трансформацията и за начина, по който трябва да се обучават децата и как да се подпомагат възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда.

Коронавирусът също е бил акцент на срещата на върха в Порто.

"Малко се забавихме с ваксините като ЕС. Но сега над 200 милиона дози вече са поставени. В България вчера постигнахме рекорд. Благодаря на докторите - 37 000 ваксини на ден, един среден град по големина в България. И продължаваме. В понеделник идват още 300 000 ваксини, следващата седмица още 400 000", каза премиерът в оставка.

Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка у нас.

"Само може да ми е мъчно, да ми е жал, да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът (Румен) Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, не може, предполагам, че не се гордее с тях", каза Борисов.

По думите му 150 млн. лв. са били похарчени покрай последните парламентарни избори за машини, за средства, за ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

"По 19 милиона (лева) на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим 100 милиона (лева) и само след един-два месеца още толкова за президентските избори. Стотици милиони харчим за шоу", допълни Борисов.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
5
 
1
 
17
ing5rov до: penman
преди 2 месеца
"разбирачите" да си го заврат още по дълбоко ...
3
 
5
 
16
penman до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Откога пролетарията, който по дефолт е с най-много вечерно образование или рабфаг, започна да разбира от дигитални сертификати? За сведение - това не е тоалетна хартия, всъщност рабочиите употребяват все още вестник, вероятно "Работническо дело".
3
 
5
 
15
penman до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пролетарията отново в строя!
3
 
5
 
14
penman до: serafima
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
О, баба Серафима се е пробудила! Червените костови бабички пак ще се опитват да мислят?!
1
 
5
 
13
penman до: studioaa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Типично българска кратуна, макар нарекла се "studioaa"!

Още от Икономика и политика
Как реагираха политическите лидери на кандидатурата на Пламен Николов?