IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България ще участва в газопреноса

Страна ни иска да развие газов хъб "Балкан", който е съгласуван с Европейската комисия, допълва премиерът

17:11 | 04.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Медведев (вдясно) и Борисов по време на срещата им<em>. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Медведев (вдясно) и Борисов по време на срещата им. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“, защото ни се полага. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БНР.

„Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов и добави: „Южен поток“, от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра". 

Българският премиер допълни, че в момента, в който транзитната газ от България  към Турция спре, българските тръби ще остават празни. Затова страната ни търси различни източници, с които да  запълни капацитета на газопреносната си мрежа. Той изтъкна, че страна ни иска да развие газов хъб "Балкан", който е съгласуван с Европейската комисия.

Бойко Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млдр. куб. метра.

Борисов коментира и бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

„Ситуацията сега е променена. Арбитражът в Париж отсече, че двата реактора са български, за което България трябва да заплати 1,176 млрд. лева и с натрупани лихви, които Вие (Дмитрий Медведев - бел. ред.) с президента Путин ни ги опростихте, но ние платихме кеш - всички пари наведнъж. Сега България има завити в найлони два ядрени реактора - произведени в Русия, българска собственост".

Трябва ли да задълбочим икономическите и политическите връзки с Русия

Трябва ли да задълбочим икономическите и политическите връзки с Русия

 

Да, трябва да работим повече и в политически и икономически аспект
Само в икономическа насока, защото политически сме обвързани с ЕС и НАТО
Не, не трябва, защото партньорите ни и в икономиката и политиката са ЕС и НАТО
Нямам мнение
Общо 520 гласа

Борисов посочи, че днес е било обсъдено пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка голямата численост на руски туристи у нас. Говорихме и за засилване на взаимодействието между правоохранителните ни органи. Борисов изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" и от търсенето на пазарно решение на проекта за изграждане на АЕЦ Белене".

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Това пък заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет.

„Има към какво да се стремим, тъй като през последните години някои цифри от икономическото сътрудничество станаха по-високи, но други за съжаление се влошиха, особено ако вземем резултатите от изминалата година“, заяви Медведев.

Руският премиер изтъкна и значителните връзки в сферата на туризма.

„Нашите граждани обичат да идват в България и утре на тази тема ще имаме специален форум, където ще обсъждаме развитието на туристическото сътрудничество“, каза Медведев. Той поздрави българския си колега и всички граждани на България с националния празник 3 март. „Разбрах, че и днес у вас е почивен ден, но това няма да ни попречи да работим“, отбеляза руският министър-председател, цитиран от Interfax. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Какво можем да очакваме от премиер , наподобяващ селски пехливан? Прави непрекъснато чупки в кръста при всичките си 160 кила.Все се извинява на американците, все се докарва на началниците от ЕС и лъкатуши по отношение на руснаците. В арабския свят играе танц със саби и не знаем какво договаря. Само откровено пълзеше в краката на Путин и молеше за прошка големия брат, както го нарече, а онзи го гледаше презрително. Борисов е мярка за посмешище. Горкият не е изключение от ефекта на Дънинг Крюгер: Простият не може да разбере колко е ***.И още - цитат от Джон Гришам: "Срамът беше емоция, която той не познаваше от години. Зависимите не познават срама. Когато се унижаваш безброй пъти, спираш да чувстваш срам."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Винаги могат да се измислят хитри фрази за да се изкара всяко начинание лошо. Но вариантите са да се построи нещо или да се откраднат парите. Избирай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Не е важен олимпийския принцип да учавстваш.Важно е колко печелиш!Проспиването на Южен Поток е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още