IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Да накараме САЩ и Китай да се съобразят с промените в климата

За това призова ЕС премиерът в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид

16:40 | 02.12.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

„За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквито са България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид, съобщават от пресслужбата на кабината.

Борисов посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.

„В същото време, искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%“, каза премиерът пред лидерите на световния форум в Мадрид. 

Борисов подчерта, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. 

„Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.“, каза премиерът. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

„Емисиите на ЕС са само 9% от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай“, каза още Бойко Борисов в рамките на конференцията. Той отбеляза, че ЕС намалява своите емисии и добави, че по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място.

„Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, каза в заключение премиерът Борисов.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Айде и нашия кpeтен да се изока !!! Какво "чудовище" идва, бе - живoтно? Ти изобщо имаш ли някакъв мозък да коментираш климата, че и прогнози да правиш? С какво си по-различен от дeбилчeтo тумбергова - същият папагал си?Впрочем и тия около тебе на това жалко сборище са същите като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
ХахаИ как?Като им обявим война ли?Или пълно търговско и икономическо ембарго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Хубаво, че си поставя амбициозни цели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още