IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов даде заявка за пълен мандат при дебата за управленската програма

Документът не бил представен пред медиите, защото е много обемен

17:52 | 21.01.15 г.
Борисов даде заявка за пълен мандат при дебата за управленската програма

Премиерът Бойко Борисов даде заявка вторият му кабинет да е с пълен мандат. Министър-председателят се оплака пред министрите си, че животът му минал в питания ще се кандидатира ли за президент.

Коментарът му е по време на обсъжданията на заседанието на Министерския съвет на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.) , става ясно от стенограмата.

Според Борисов е било важно да я има тази програма и да се каже какъв е мандатът на това правителство, за да няма спекулации „за една година, за две години, за планове на който и да било“.

„Много ясно и точно, и аз неколкократно съм го заявявал и в парламента, и на вас: работим ли добре, хората доволни ли са, това е мандатът на правителството. Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори, могат да му повлияят“, подчертава той.

Борисов обещава да не се шегува на тези теми повече.

"Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т. н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно? С една дума, това е малка шегичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа – и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират", коментира премиерът.

Програмата на правителството не беше представена пред медиите. На заседанието на МС вицепремиерът Румяна Бъчварова отговаря на въпрос на премиера Бойко Борисов, като казва, че „няма да слезем (на пресконференция – бел. ред.), защото е много голяма по обем“, поръчвайки на министрите да я разясняват по ресорите си. От думите й става ясно, че в документа ще намерят място и други мерки и той ще бъде актуализиран.

Премиерът Бойко Борисов оценява програмата като добра. „Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът“, дава пример той.

Борисов се спира конкретно на енергийната тема и на включването на проекта за газопровод „Южен поток“ в програмата на кабинета.

„Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян. За газов хъб това са предложения, които специалистите сега смятат, изчисляват, рисуват, чертаят – неща, които изискват време. С една дума, това са теми, по които ние активно работим и не можем да го напишем с едно изречение, защото зависи от куп, включително и геостратегически, събития“, казва премиерът.

Управленската програма обхваща 21 области, за чието развитие кабинетът е набелязал 423 конкретни цели и 1155 мерки.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още