IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Алиев предлагат рестарт на Nabucco

Проектът беше прекратен, след като консорциумът "Шах Дениз" II избра ТАР за преноса на газ от Каспийско море до Европа

14:48 | 04.03.15 г. 1
Борисов и Алиев предлагат рестарт на Nabucco

Газопроводите ТАР и Nabucco могат да бъдат обединени, стана ясно след срещата на президента на Азербайджан Илхам Алиев с премиера Бойко Борисов. "Колкото повече европейски страни получават наш газ, толкова по-добре ще бъде за всички ни", коментира Алиев. 

Бойко Борисов уточни, че двете страни ще разговарят с Европейската комисия за рестарт на проекта Nabucco в частта, която засяга България, защото имаме реален шанс газ от Азербайджан да преминава през българска територия. Борисов уточни още, че все още няма официално съобщение от Русия за спирането на "Южен поток".

Борисов изрази надежда да срещнем пълна подкрепа от ЕК и даде да се разбере, че още в следващите дни ще има визита по темата в Брюксел на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Въпросът е стратегически, той не е насочен срещу никого, това е запазване на българския национален интерес, подчерта премиерът, според когото страната ни има редкия шанс да влезе в „голямата компания“.

България може да стане транзитна страна за природен газ от Азербайджан за Европа, потвърди и президентът на Азербайджан. Според него днес се полагат основите за стратегическо партньорство между двете страни. Алиев подчерта важността на реализирането на Южния газов коридор, който по думите му става реалност благодарение на дългогодишни усилия.

Припомняме, че консорциумът "Шах Дениз" II избра ТАР за пренос на газ от Каспийския регион до Европа и така реално сложи край на амбициите за изграждането на Nabucco. По трасето от Азербайджан – Италия обаче ще има няколко отклонения и едно от тях ще е към България (чрез връзката Комотини - Стара Загора - бел. ред). По думите на Алиев днес се разглеждат и възможности за разклонение от България към Румъния и Унгария.

„България е наш скъп приятел, изпитваме сериозни симпатии към българския народ“, каза още той. По думите му политическите отношения между двете страни са на изключително високо ниво.

Това е 100% диверсификация на газовите доставки, изтъкна от своя страна премиерът Бойко Борисов и допълни, че и Европа ще бъде диверсифицирана. Става дума за запазване на българския национален интерес – да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси, каза той.

Алиев заяви, че страната му разполага с богати ресурси, като общите резерви на газ са 2,5 трилиона кубични метра.

Енергийната сигурност е била основна тема за разговори между Алиев и Росен Плевнелиев. 

България и Азербайджан са свързани от искрено приятелство, споделят общи позиции по много въпроси от дневния ред на сътрудничеството в Черноморския регион и са готови да надградят двустранните си отношения както в областта на енергетиката, така и в сфери като фармацията, информационните технологии, земеделието и производството на храни, изграждането на инфраструктура и туризма, коментираха двамата държавни глави след срещата си. 

По време на разговорите беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз.

Росен Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване на зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона.

България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) е интегрална част от Южния газов коридор. Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
А питайте ли господарите си от Запад? Все пак те го отписаха! Да не стане като ЮП! Тука от Донбас на Запад само се пожелават някви неща, ъуй ще строим , онуй ще строим, пък от 10 год Тиквата говори за завод за *** в София, а още няма? Путин ли му пречи на тоя за завода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още