Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари

Европерспективата на Западните Балкани зависи от стабилността в региона, каза българският премиер на посещението си в Косово

Борисов: България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари

Срещата на българския премиер Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха икономическите връзки между България и Косово. Срещата им се състоя в Прищина в рамките на визитата на българския премиер, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Констатирана e била необходимост от разширяване на контактите, особено в икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да стимулира този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика.

„България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви Борисов и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти. 

На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, каза премиерът Борисов. 

Той подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в региона.

По думите му всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.

В рамките на посещението в Прищина Бойко Борисов получи от президента на Косово Хашим Тачи Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

Борисов се срещна и с ръководителя на делегацията на ЕС и специален пратеник на ЕС в Косово Наталия Апостолова. Обсъден беше напредъкът на страната по пътя на европейската интеграция и подготовката на срещата в София за Западните Балкани.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 10 месеца
Въобще светлото бъдеще стана весело настояще :)
1
 
3
 
1
преди 10 месеца
"Борисов: България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари "
Там само дрога и западни стоки вееееее, мъдрец! Ма той Сталин през 1935 г. го в казал: Жить стало лутше, жить стало веселее....
Как няма да е весело, като в Кока-колата има кока :)

Още от Икономика и политика
Аврамова: Реализацията на пътни проекти ще се ускори със старта на тол системата