IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Каква индустрия можем да развиваме без ядрена енергия?

След няколко години може да се окаже, че Турция е построила 4 ядрени блока, а ние да останем с много скъпата енергия от слънце, коментира премиерът

13:19 | 10.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият министър Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов.<em> Снимка: БТА</em></p>

Икономическият министър Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

„През следващите години най-важна за Европейския съюз и за България ще бъде финансовата стабилност. Затова за нас е много важно да се придържаме към Пакта за финансова стабилност и да осигурим предпоставките за икономически растеж на страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на конференцията на тема „Секторна стратегия за привличане на инвестиици“, проведена днес в София.

„Растежът на икономиката няма да дойде от строителство на молове, приватизация, енергоразпределителни предприятия (ЕРП) или от възобновями енергийни източници (ВЕИ). Ако не строим нова ядрена централа, за какво развитие на индустрията можем да говорим“, заяви премиерът. И допълни, че за страната е важно да бъде конкурентна на външните пазари, защото след няколко години може да се окаже, че Турция е построила 4 ядрени блока, а ние да останем с много скъпата енергия от слънце.

„Защо налетяхме на инвестиции в слънце и вятър, след като имаме вода, която също е ВЕИ и е на по-ниска цена“, риторично попита премиерът. Според него именно настоящата стратегия би трябвало да покаже "какво печелим при развитието на едни или други отрасли на икономиката и на развитието на кои отрасли да се наблегне в бъдеще, включително и по региони".

Като отчете растящото потребление на хранителни продукти и водни ресурси в световен мащаб, Борисов посочи необходимостта от развитието на българското селско стопанство.

На журналистически въпрос за евентуално компенсиране на пенсиите премиерът обясни, че „увеличението зависи от разчетите за приходите в бюджета, което се очаква да стане през юни“.

Относно срока за подписване на договора за строителството на АЕЦ „Белене“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни пред журналисти, че т.нар. „Споразумение 12“, което беше подписано през април, фактически удължава срока за окончателното решение за строежа на централата“.

Първите разчети за цената на АЕЦ „Белене“, както и за стойността на предлаганата от нея електроенергия, вероятно ще бъдат представени от консултанта, английската банка HSBC, през юни, прогнозира Трайков. Той припомни, че договорът с консултанта е за 18 месеца.

Българската страна изпълнява договорните си задължения относно изграждането на бъдещата централа, но трябва да се съобразим с новите изисквания на ЕС относно безопасността при изграждането й, допълни министър Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Показаният електроенергиен баланс включва и износа на ток около 1000 MW. А от ЕС сме задължени да покриваме с ВЕИ 20%, т.е. още 2500 MW. При това инсталираната мощност ще достигне 14000 MW без АЕЦ Белене и 16000 MW с него. А какво ще стане, ако подобрим и енергийната ефективност? И без това сега се разходва енергия на единица продукция 5-6 пъти повече, отколкото в развитите страни. Изводът е ясен - АЕЦ Белене не е нужна на икономиката и води до разсипия на народни средства не в наш интерес. Цената на АЕЦ също е важна, но значително по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Премиерът би трябвало да е наясно с понятия като енергиен баланс на една държава и ефективна икономика. България в момента има 11300 MW инсталирани мощности, от които 2000 MW са от АЕЦ Козлодуй. Студеният ни резерв е над 30% - т.е. около 3500 MW, при цивилизованите страни е до 15%. В най-натоварените студени зимни дни консумираната мощност достига 6000 MW, което е 53% от инсталираните мощности на системата. През лятото товарът е под 3000 MW. АЕЦ са възможно най-негъвкавите електроцентрали, значително по-трудно се регулират за по-ниски товари от ТЕЦ. 4000 MW основни мощности за нашата система са много. За да може да се използват практически (не говоря за ефективност), ще се наложи да се строят ВЕЦ-ове от типа на ПАВЕЦ Чаира, които също струват доста пари. За да има някакво що годе приемливо натоварване на ядрените мощности, ще се наложи да се изключат няколко големи ТЕЦ, както сега е изключен ТЕЦ Варна. И какво постигаме? Съмнителна ефективност във всяко едно отношение. Освен за някои..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
ник името ти говори повече от коментара. Микро-вецовете са едно от най-добите средства за за производство на ток. При това изцяло от частни инвестиции, което пък гарантира ефективност. А и повечето ток от микро-вецове се консумира от производителя.За Белене - цената е безумно висока. Поради руската технология ядреното гориво не може да се купува от другаде. Ще отбележа, че 70% от ел.енергията се губи при преноса в БГ, а и на повечето места. Но се залага не на иновация и ефективност на мрежата и подстанциите, а в бълване на още и още мощности. Само с 1/4 от парите за Белене може да си обновим ел. мрежата и да спести толкова колкото ще произвежда Белене. Само, че тогава няма да има комисионни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Isumu
преди 12 години
България винаги е имала нужда от енергия и ще продължава да има. Ако не за износ, то за вътрешния пазар би дала изключително предимство на индустрията ни (или поне на това което е останало от нея) по отношение на енергийните разходи. В момента се оплакваме, че няма достатъчно чужди инвестиции в страната, ами замислете се кой би искал да инвестира в страна, където разходите за продукцията му ще са големи. Зависимостта ни от Русия за АЕЦ Белене в момента е само до построяването и разплащането на централата, след това горивото винаги можем от другаде да си го внасяме. А по отношение на изказванията на премиера за нуждата от АЕЦ Белене и връзката на БКП с колегите им от руска страна - това е чист пример за това как слушаме, но не чуваме това което се говори... а именно че тогава (преди 2,5 години) пак сме имали нужда, но не толкова спешна, че да налага разхода на близо 6 млрд. лв от и без това, тогава дефицитен бюджет, при това по средата на икономическа криза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
А какво ще я правим тази ядрена енергия? Освен на гражданите на кой друг ще я продаваме? Турция вече обявиха плановете си за строеж на нова централа, която да посрещне нарасналите им нужди, Румъния си имат. Освен за Япония да почнем да изнасяме, че те сега нали са я окъсали. Построяването на Белене без ясна визия каква ще бъде икономическата ситуация утре си е пълна разсипия. А само до преди 2,5 години ББ се пънеше да обяснява, че България няма нужда от Белене, че БСП са проводник на руските интереси, че заради техните неизгодни договори облагодетелстващи само Русия, сме останали на студено зимата, когато бе конфликтът с Украйна и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 12 години
Българие не просто няма огромни водни ресурси, а има много ограничени водни ресурси. В последните години беше осъществен истински погром над много български реки със строителството на микро ВЕЦ-ове, които отгоре на всичко са изключително неефективни и сметката им се връзва само благодарение на субсидирани цени. С други думи, плащаме си за да си унищожаваме природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
Само ще увеличаваме производството на ел енергия ? Няма ли да повишаваме енергиината си ефективност и да намаляваме разходите Защо да строим нова атомна мощност Да увеличим още търговския си дефицит с Русия Досега г-н Боико плюеше Цанков камък Сега изведнъж се сети че имаме огромни водни ресурси и можем да заложим на В Е Ц Така до никъде няма да я докараме Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още