IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Картел при строителните търгове не може да се докаже

Няма да има правителствени промени, заяви премиерът

09:25 | 21.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Картел при строителните търгове не може да се докаже

Картел при обществените поръчки в строителството не може да се докаже. Това коментира премиерът Бойко Борисов в интервю за „Нова телевизия” по повод спрените от него търгове.

За него този акт е израз на политическа воля. „Като има такива съмнения, вместо да обяснявам на хората, по-добре да се спрат”, посочи премиерът. И обясни, че конкретно за строителните търгове не са много фирмите, които имат необходимата  техника, за да строят пътни отсечки.

„Трябва да си много мощен”, каза Бойко Борисов. И уточни, че преди време българските компании не са имали нужните атестации да строят магистрали, "сега вече като се построиха над 300 км, останаха няколко компании".

„Всеки експерт може да ви каже, че в началото компаниите участваха под себестойност, за да натрупат бонус от точки, за да кандидатстват. И работеха на загуба. Впоследствие се събраха и се разбраха, че би могло да не губят, а да изкарват пари. Това не може да се докаже и да бъде разследвано”, каза Борисов. 

„Не само метлата ще играе, но и с парцал ще забършем”, коментира Борисов по повод анонса докъде ще стигне метлата при обществените поръчки.

"КЗК сега обяви и картел при пазара на горива,именно защото усещат политическа воля", допълни той.

Борисов обясни, че точно сега съмнителните търгове излизат наяве, защото информацията е стигнала до него. „Сумите са сериозни навсякъде. Спрях ги, когато трябваше да идат в КЗК и да се плащат авансите”, обясни Борисов.

„В момента търговете се проверяват, ще бъдат наказани държавни служители, една от агенциите може би ще бъде закрита”, каза още премиерът. По думите му проектите се оскъпяват законно чрез залагане на по-високи изисквания.  „Убеден съм, че поне 200 милиона лева ще се спестят само от тази отсечка (от „Хемус”, бел.ред.)”, каза премиерът.

Това, което се направи срещу контрабандата, се оценява в цяла Европа, каза министър-председателят по темата за контрабандата. Над 3 млрд. лева са повече приходите в бюджета от заложените, подчерта Борисов. От България за Турция контрабанда не се прави, а особено при цигарите тя е под 8 процента, заяви той.

Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение, подчерта Борисов. На въпрос кога сме ги изпреварили в борбата с корупцията, премиерът заяви: „Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния”.

Борисов се съгласи с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани такива. „Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го докопам, знае, че ще си замине”, добави той.

Няма да има правителствени промени, стана ясно от думите на Бойко Борисов. Той коментира появилите се вчера от страна на АБВ искания за преформатиране на правителството.

Борисов защити за пореден път здравния министър Петър Москов. „Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали. Но факт е, че само в НЗОК с 300 милиона лева сме намалили дефицита. Поевтинихме лекарствата, в болниците вече сме вкарали най-добрата апаратура. Няма как да го обичат Петър Москов”, коментира Борисов.

И Бъчварова, и Цветанов се ползват с абсолютното ми доверие, каза още премиерът. И защити и провежданата реформа в МВР. Реформите в МВР са такива, че ще освободят хора от администрацията, така че да идат да пазят селата, коментира Борисов.

"Мониторингът на България е за сътрудничество и при спорни теми, най-добре е да се обърнем към него и затова сега чужди прокурори ще наблюдават нашата прокуратура". Така премиерът коментира трябва ли да спре механизмът за мониторинг от ЕК, повдигната през миналата седмица.

По думите му ГЕРБ е в голям подем - "и в Брюксел, и у нас всичко, което правим, се подкрепя". Всички наши партньори дават висока оценка за това как България се справя с охраната по границата

Никой не може да каже на днешно време, че е спокойно, коментира Борисов и горещата тема с бежанската вълна. „Балканският път, се надявам, че е затворен, но проблемът е, че 35 хиляди останаха в капана в Гърция”, посочи той.

"По нашата граница са въоръжени и армия,и жандармерия". Ние се готивим да спираме бежанците, каза премиерът.

Либерализацията на визите за Турция минава през доста закони и гаранция, че преминаващите ще бъдат проверявани, каза той на въпрос дали Турция е заплаха за страната ни заради последните договорености по споразумението за мигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Това което разбрах от това интервю е че картел в строителството не може да се докаже а картел при горивата е трудно доказуем така че К З К няма защо да се пъне и да харчи парите на данъкоплатците Единствен които може да направи нещо против картелите е Б Б Така че К З К направо я закриите Другото което разбрах че сме изпреварили по всичко Румъния и въобще няма смисъл да задаваме глупави въпроси защо са преди нас по доходи сигурност и защо сме на път да ни разделят от мониторинга По въпроса за корупцията разбрах че няма хора на висши държавни длъжности осъдени защото в България няма корупция Горката Кунева неиния широкопрокламиран закон за борба с корупцията няма никакъм шанс да мине Защо се бъхти толкова много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още