IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Можем да осигурим 170-200 млн. куб. метра газ в хъба край Варна

Газовият хъб ще може да бъде захранван и с шистов газ при определени условия, категоричен е премиерът

16:20 | 12.01.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	България представи енергийните си проблеми пред комисаря по Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович (вляво) и комисаря по енергетика и климатични промени Мигел Ариас Канете (вдясно). Снимка:<em> ЕК</em></p>

България представи енергийните си проблеми пред комисаря по Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович (вляво) и комисаря по енергетика и климатични промени Мигел Ариас Канете (вдясно). Снимка: ЕК

България има огромни количества природен газ в находищата в блоковете в Черно море. Това заяви категорично по време на брифинг в Брюксел премиерът Бойко Борисов. „Към 170 – 200 млн. куб. метра газ могат да дойдат от нас“, заяви днес Борисов и допълни, че ако има нова технология, която да опазва околната среда, газовият хъб може да се пълни и с шистов газ „след 10-15 години“.

Той посочи, че с местен добив от блоковете „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“ ще може да бъде захранен и планирания газов хъб край Варна, за чието изграждане се заговори, след като руският президент Владимир Путин прекрати проекта „Южен поток“.

Тогава възникна идеята да бъде изградена само морската част на газопровода по дъното на Черно море, а количествата газ да се събират в газов хъб край Варна, откъдето суровината да тръгва към Европа.

Изявлението си Борисов направи на среща с журналисти след работен обяд с комисаря по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович, комисаря по енергетика и промени в климата Мигел Ариас Канете и комисаря по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева. Българският премиер беше придружаван на срещата от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

По време на разговорите българската страна е представила всички проблеми в енергетиката на България, сред които удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, проекта „Южен поток“, както и създаването на газовия хъб до Варна, отговарящ на всички европейски правила.

ЕК подкрепя създаването на газови хъбове, които отговарят на всички правила и осигуряват свободния поток на енергията в ЕС, обясни от своя страна Шефчович по време на краткия брифинг. В тази връзка комисията подкрепя и българското предложение, но трябват още анализи по казуса, добавя той.

По време на брифинга българският премиер предупреди, че рехабилитацията на V и VI блок може да струва скъпо и да продължи дълго време. "Надявам се, че това няма стане разменна монета и България да попадне между Русия и ЕС в тази проблемна ситуация“, коментира още той. 

„Генералът на българската енергетика е българското правителство и граждани, а не Русия“, категоричен беше комисар Шефчович след срещата си с българския премиер.

Той посочи още, че по време на срещата е постигнато решение за създаване на двустранна работна група, която да разработи план за производство и потребление на енергия в България. На тези разговори ще бъдат обсъждани и проекти, които вече текат, както и подобряването на ситуацията на България по отношение на енергийната мрежа на Европа.

Свързването на България с европейската газова система, например, ще позволи избор на българския бизнес и гражданите за това откъде да се снабдяват с газ – от Русия или дори от Норвегия, категоричен е Шефчович. Той припомни целта на сегашния състав на ЕК – а именно - за да бъде избегнато външно напрежение и натиск, страните от ЕС трябва да бъдат свързани.

„Системните връзки са изключително важни не само за енергийната сигурност на България, но и за целия ЕС“, обясни още Шефчович и допълни, че не може да съществува свободен поток на енергията без съответните връзки.

Комисарят анонсира още, че първата среща за енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа ще се проведе в България, но предстои да бъде уточнена и точната дата. На нея ще бъдат обсъдени новите енергийни реалности за региона. 

В сряда комисарят по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович ще бъде в Москва на среща с енергийния министър на Русия Александър Новак, потвърди по-рано днес по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ана-Кайша Итконен. Тя уточни, че програмата все още не е финализирана, но ще бъдат обсъждани зимните цени на газа за Украйна, както и възможността за летни цени на суровината.

Сега Шефчович обясни, че „Южен поток“ също ще бъде тема на срещите му в Русия. Той допълни, че все още няма официално съобщение на Москва за прекратяване на проекта. Европейският комисар ще сондира и за мнението на Русия по отношение на идеята за създаването на газов хъб край Варна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Бойко Хъба ! Ще пълни Хъба с *** дето той и Плевньо ги изсраха за 5 години! *** вече всички му се смеят на простотиите с тези измислени хъбове и газови находища който никои не ги знае какво имат вътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
Премиера се представя като петролен фактор в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
Nacho2020
преди 9 години
Оптимист... Южния поток вече го изтървахме, сега се тупаме в гърдите с хъбове разни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
infobg.ru
преди 9 години
Доигрались политики Болгарии и Европы, теперь газ покупать будете из Турции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
hipatiga
преди 9 години
Каква заблуда от моя страна-повярвах,че премиера е поумнял.Повече от 15 години продължи неговото скъпо обучение,но очевидно с числата няма да има успех.Между 170-200 млн.кубика газ в ХЪБ Варна.Това количество за една седмица,за 1 месец,или за един ден.Смятайте господа коментатори за да се развеселите.Както и да смятате 63 млд.куб.м.не излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
ЛЭЛЭ, как съм сбъркау едната букуа! 8-( P.S.Животното ке се кажува Hub-it. вЕрвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Нищо не знаете вие. Боко може да е ***, ама е тарикатЪ. ...или беше обратното? Газът неоткрит, ние хъб ще правим. БИ ИБАЛ смисъл хъбец, АКО до него стигаше яка тръба. Ама тръбата уйде у Туркията. Вас не ви знам, язе отивам за Хъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 1
uspechvde@gmail.com
преди 9 години
От мене ли е или аз си мисля, че ББ е ***?!Рибата в морето, той пък тигана вече слага на котлона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
sisi333
преди 9 години
може ли да имаме такъв глупав премиер? тоя човек е безобразно неграмотен . приказва глупости без да мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
RSG
преди 9 години
Бойко така проучва общественото мнение, казва някоя глупост, после чете тук таме форумите и като види че много се смее народа - сменя плочата. После след една седмица ще каже "Не няма смисъл да правиме хъб" и всички щат не щат са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още