IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника

Очакваме дълбока рецесия през есента и зимата, икономиките не могат тръгнат, каза премиерът

13:35 | 19.06.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По-дисциплинирани, а не по-строги мерки срещу коронавируса. За това призова премиерът Бойко Борисов в изявление. Министър-председателят проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. На срещата е обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.

Борисов призова да се спазват трите Д – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Така можем да приемем този разумен риск. Като дойде ваксината, ще сме по-спокойни, каза премиерът. 

Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвеждали, че пандемията е отшумяла. Към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на оздравелите, заяви Борисов.

Ако затягаме още мерките, ще внесем паника и риск за стопанския живот, заяви премиерът.

Борисов заяви още, че умолява да се спазва дистанция, дисциплина и дезинфекция и се препоръчва носене на маски. Думите задължавам, забранявам, вече месеци наред носят други психологически ефекти. Ние умоляваме, доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг, ако имаш маска, проблемът е решен. Нищо не пречи да ги носим, препоръчваме, а не ги задължаваме да ги носят, каза премиерът. И допълни: "Очакваме дълбока рецесия през есента и зимата. Икономиките не могат тръгнат. По-мощните заделят милиарди, но когато затънат, харчат повече".

Ако бяхме продължили с тези мерки, щяхме да поболеем населението. Ако сложим КПП-та на София, ще го понесе ли народът, попита Борисов. Трябва да свикнем да живеем с това, има ли заразен, трябва веднага да се лекува, заяви Борисов.

Вирусът е отслабнал, ситуацията не е критична, за да затягаме повече. Има тестове, тестваме масово, каза премиерът.

В болниците са налични всички медикаменти, които са разписани за лечение на коронавирус в Китай и в западните държави за лечение, разполагат с достатъчно количества антиретровирусна терапия, с лекарства за лечение на други вирусни инфекции, също и дексаметазон. Достатъчно са и медикаментите за тежки усложнения от коронавирус,както и лични пердпазни средства, отчете проф. Костадин Ангелов.

Вирусът беше много силен в началото, но сега е с по-малка разрушителна способност, поясни проф. Костадин Ангелов. 

Засилени са мерките по отношение на болниците, лечението в тях, хората, които са под карантина, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинга. Наблюдава се за спазването на всички противоепидемични мерки, каза той.

Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение наличието на предпазни средства, болнична апаратура. Болниците са в състояние да обслужат много по-голям брой заболели, отчете той. Готови сме да отговорим на повече болни със симптоми, дано не се случи, каза Ананиев.

Да свикнем да живеем с вируса, но да сме дисциплинирани, призова и здравният министър. Той посочи, че в момента клъстерите са основните места с ръст на носителите на вируса, а причината за възникването им са българи, които се прибират от чужбина за лятото, посочи Ананиев.

За увеличения брой тествания Ананиев заяви, че се е увеличил самият брой и вид на тестовете, а и различни сектори, отрасли, министерства, общини са проявили желание да тестват хора от гледна точка на сигурност.

Няма законова разпоредба, която да задължава пациенти да правят тестове за коронавирус при нужда от преглед и лечение в болница, каза още министърът.

По-рано премиерът участва в заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Основна тема бе планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Има вирус, и той е толкова незначителен, че нужда от мерки няма.А ти си *** на гадулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде плювачите да вземете да се уточните, има ли вирус или няма? И трябва ли пак да се затвори икономиката или не?Анан от селски гьостерици, които освен да плюят и обвиняват, друго не могат! Какво е грешното на сегашните мерки? Някой по-добри идеи има ли? И като цвилите срещу правителството, предложихте ли кое ще е новото?? Не, това е ясно, важното е да се плюе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
всъщност сегашното му правителство е в пъти по зле и от двете цитирани от теб... тройната ламя въведе плоския данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Дори и най-голямото падение трябва да има граници. Дори за простите (***), както ги нарича ББ. Ако перманентното говорене на глупости, ниската езикова култура, мафиотския маниер, съчетан с бай Ганьовски манталитет са елементи на харизма, то Борисов е най-харизматичният политик, който България е имала някога. На г-н Борис пръднята мирише най-хубаво.Нима всички се страхуват от мутрата, защото са прости като него...В такава ситуация мутрата трябваше да е арестуван заедно с цялата си клика крадци и да дава обяснения ....за милионите евра в чекмеджето, а каскетът Гешев щял да мисли законно ли е сниман ....Човекът откраднал милиарди, а бил сниман незаконно ..значи милиардите са изпрани законно. И после - да установят кой от неговите хора го е снимал. Защото това е НЕГОВ човек, но не искат да го установят. Нищо, явно ще стане по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
"Ние по-лошо правителство отдавна не сме имали!" Откакто падна правителството на Орехарски ли? А да не започвам и с Тройната ламя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Браво. Най-накрая малко разум в цялата глупотевина. Който го е страх, слага маска, каска и в кревата. Да не се подава изпод чаршафа, че тоя вирус е много страшен и всичко изпука в Швеция. Жив швед не остана последните 2-3 месеца. Сега и в България. Както пророкува Мутафчийски: Всички ще измрете, яко ще измрете :)))Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
penman
преди 3 години
Комунистическите кратуни са пак активни във форума! Доскоро се пенявеха срещу абсолютно правилните мерки на правителството, а сега пак лаят. На тях им се иска да се затрупаме с умрели, за да свалят правителството и да крадат. А и Путин ще възнагради най-активните предатели. Въобще - ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Ае, арената още ли е пълна с кревати?Не за друго, ми да сложат и по едно шкафче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Борисов, гнусен си Ве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
potten
преди 3 години
Е няма как след като преди 2 седмици си отворилк детски градини, ясли, дискотеки, че и мачове с публика, сега да кажеш че си сбъркал. Баце никога не бърка. Засега положението още бива, но скоро като минем по 300-400 заразени на ден, като не останат места и по болниците, ще се обърне приказката. Няма да е чудо невиждано, често се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още