Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов обещава частично пускане на северния обход на Бургас до лятото

Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет

Борисов обещава частично пускане на северния обход на Бургас до лятото

Министър-председателят Бойко Борисов посети на място строежа на трасето. Снимка: МС

Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала „Тракия“ за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение.

Това обещание даде министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето. Цитиран в прессъобщение на МС, премиерът изтъква, че с изграждането на участъка ще се изнесе целият транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха.

Министър-председателят подчертава и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма. „Въпреки, че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза“, отбелязва премиерът Борисов.

Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“ извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Още по темата


Пътят ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

По-рано през деня Борисов разгледа напредъка по изграждането на зала „Арена Бургас“.

„Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала. Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти“, пояснява премиерът Борисов. Министър-председателят се запозна на място с извършването на довършителни дейности в залата като поставяне на седалките за зрители, осветителни тела и монтаж на финалното покритие от ламарина на покрива на модерното съоръжение.

Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството „Академика 2011“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. „Арена Бургас“ ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки.

Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти.

В хода на посещението си премиерът Борисов изтъква, че правителството отпусна през декември 2020 г. близо 4 милиона лева, с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на „Арена Бургас“. Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района.

„Искам така да направите квартала около залата, че на хората да им е драго“, подчертава премиерът Борисов пред кмета на Бургас Димитър Николов. Николов отбелязва, че вече са стартирани дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
2
 
9
SSS55 до: Стоян Петров
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
А, и още нещо работил съм в Пътно управление. Знам как се правят и поддържат пътища. Знам, че една моя позната инспектираше качеството на строеж и им каза , че така повече не може. Познай сега какво работи?
1
 
2
 
8
SSS55 до: Стоян Петров
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Интересно как някои хора разбират от всичко. Първо, казах, че знам, но никога не съм съгласен, защото когато ми поискаха 25% им казах, че така режат клона на който стоят. Ако прочетеш малко по специализирана ик. литература ще разбереш, че НАВСЯКЪДЕ се калкулират 10% от всички. Но това не пречи на бизнеса и качеството. Може би ДДС е справедливо? Но ти не си схванал, че наблегнат на това , че след това остава нещо. Кажи ми какво остана след многото милиони за пречиствателната станция в Созопол преди години? Гледай гората , а не дървото. И последно, винаги съм мразел бедните крадливи душици като ....
0
 
3
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не виждам как ще стане. В момента има само премахване на хумусния слой. Срокът на обекта е 18 месеца. Според мен е предизборно обещание. Няма лошо, важното е че ще стане.
3
 
4
 
6
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
...имам чувството, че тоя е хванал българите за топчетата и ще ги управлява дотогава докато му писне от това:)
7
 
1
 
5
ing5rov до: Стоян Петров
преди 1 седмица
и пъпеши

Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа