IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов откри модернизирана пречиствателна станция в Китен за 22 млн. лв.

Премиерът откри и обходния път на Поморие, който е последният етап от модернизацията на пътя Бургас - "Слънчев бряг"

12:20 | 05.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов посети реконструираната и разширена пречиствателна станция за отпадни води в Китен. Той беше придружаван от министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Посещението беше предавано на живо във Facebook, съобщава БТА.

“Огромна пречиствателна станция. Всички населени места вече имат най-съвременните шведски системи, италиански системи. Така че изпълняваме това, което сме поели като ангажимент и към туристическия бранш, и към населението, и към всички гости, за радост на много българи по Черноморието, че им предоставяме най-чистото море", коментира Бойко Борисов. Всяка капка вода се пречиства, посочи той.

Министър Емил Димитров отбеляза, че разширената пречиствателна станция може да поеме всички отпадни води от Китен и Приморско. Той посочи, че има идея още три язовира да захранват Черноморието и чакат санкция от премиера.

Борисов заяви, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции. "Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат", смята министър-председателят. Според него в условията на пандемия бизнесът трябва да продължи да работи.

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по оперативната програма "Околна среда" на обща стойност 22,27 млн. лева.

От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите, информира правителствената пресслужба.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти, се посочва в съобщението.

По-късно днес в Поморие премиерът откри обходния път. Отсечката с дължина 5,8 км е последният етап от модернизацията на пътя Бургас – „Слънчев бряг“. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. 

Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв. Борисов съобщи, че е разпоредил след пускането на отсечката да има полицейски патрули, които да следят за безопасността на движението в района. 

Обходът на Поморие се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Инвестицията за строителството на участъка е за около 20,6 млн. лв. Преминава се по изцяло по ново трасе, западно от града в периферната му част.

През юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и по четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв. В момента АПИ провежда обществена поръчка за избор на строител и надзор на Северния обход на Бургас с дължина 4,7 км.

Индикативната стойност на проекта е близо 53 млн. лв., средствата са отново от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в населеното място.

При посещението си в морския град Борисов отново влезе в словесен двубой с президента Румен Радев, като заяви „Няма да коментирам и да влизам в ченгеджийските номера на разединителя Румен Радев. Това е неговата роля – да се разходи някъде, да каже нещо и на другия ден да ме питате“.

В събота президентът заяви, че Борисов подкрепя бизнес, който точи хазната и го нарече "диспечер на скандални обществени поръчки".

„Малко да се опита и той да обединява, а не да разединява нацията. Ние показваме направеното. Българският бизнес не заслужава такова отношение“, каза още Борисов.

Министър-председателят поздрави служителите на ДАНС, МВР и разследващите органи и посочи, че тези институции се занимават с „акули“, защото преди имало обвинения, че само с „малки риби“ се занимават.

„За разлика от други институции при нас като намерят виновни, седят в ареста, ние приемаме това, това е работата на независимата прокуратура и други институции“, заяви Бойко Борисов. „Зад нас остава това, което правим всеки ден, някои не може да го боядисат даже“, подчерта министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
Що не си стойш вкъщи, бе ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още