IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов подава оставката на кабинета още днес

Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората, заяви премиерът

09:20 | 20.02.13 г. 63
Борисов подава оставката на кабинета още днес

Бойко Борисов ще подаде оставката на кабинета си днес на обяд. Премиерът е категоричен, че ГЕРБ няма да участва в служебно правителство или в каквото и да било правителство в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. 

Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред депутатите в Народното събрание. От днес правителството няма какво да направи. Не искам ние да носим пасивите на хидроинженерите на ДПС, които изхарчиха 1.5 млрд. лева за „Белене”, нито искам да виждам кръв по улиците, каза още премиерът пред депутатите. 

Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент ограден с огради. Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората.

"След като искат такова управление на държавата, да го имат. Аз няма да участвам в управпение, в което полицията ще се бие с хората и няма да има политически дебати, а ще се плашим с протести. Добре, щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи. Колеги, няма да правим структурни промени днес. На обед, г-жа Цачева, ще депозирам оставката на кабинета. Желая ви лек ден", бяха думите на Бойко Борисов. 

Почти цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, дойде на днешното заседание на Народното събрание. Депутатите го изпратиха с бурни аплодисменти.

На днешното заседание на парламента трябваше да бъдат гласувани промените в Министерския съвет, предложени от министър-председателя. Борисов предлагаше министърът по еврофондовете Томислав Дончев да заеме и поста министър на финансите, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да стане вицепремиер.

Парламентът трябваше да гласува освобождаването на Симеон Дянков като вицепремиер и министър на финансите.

Парламентарната група на БСП не влезе в зала, както заплаши вчера. От НС отсъстват и народните представители на ”Атака”. Съвсем малка част от ДПС влезе в зала. Парламентарните групи на тези партии бойкотират заседанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
то точно в това е смеха-фактите са си факти и аз пиша такива и го призовах да придобие познание за повече факти. А още нещо-статистиката не е факти, а измервания. Правиш ли разлика между тия двете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Срещу фактите и боговете мълчат kalendar ! Дали е пристрастен или не, theforce пише факти! :) Дали са се случили когато е управлявал Бойко, или г-н Доматко , Катрофко Тиквата, Престъпника или някой друг, фактите са си факти ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Да, мо-т-а-мо споделям разбирането, че системата (икономическата) се намира в свое гранично състояние, точно поради качествения скок на технологиите през последните 40-50 год. Производството не се автоматизира, то се РОБОТИЗИРА! В системата няма място и за 50% от трудоспособното население(ест. говорим при това ниво на ефективност на използване на прекия човеяки труд), а от друга страна системата се нуждае от потреблението на едва ли на две планети като наща. Също така споделям логиката, че ще се търси съхранение на системата в посока, тези сценарии които си изложил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
първите признаци за решаване на проблема макар и полусъзнателни, са намаляването на работното време. Следващите очаквани от мен мерки са данъчно облагане или социални изисквания на база произведена продукция спрямо работно място, териториално ограничение на субсидирана продукция и накрая таван на личните доходи или поне данък богатство + глобален офшорен мораториум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Така е SSIW проблемите са глобални и е въпрос на време да се задейства "кошерното мислене" което да даде посоката.Лично за мен общия проблем с риск да се повторя е сбърканите държавни политики (в световен мащаб) с цел "растеж" "инвестиции" "вливане на ликвидност" в опит да се задържи досегашният икономически модел. Не се отчита обаче че ефективността на труда, най-общо казано е вече свръхвисока, а с напредването на технологиите ще става все по висока. И ще дойде момент на пренасищане в който трябва да си изберем капитализма с цената на технически регрес (чрез социални изисквания към бизнеса) или потребителско общество (да не го наричам с мръсни думи) с цената на всеобщи регулации.Дори и някой да не вижда такава дилема в България понеже икономиката ни е все още нискоефективна (човекоемка), то тя е неработеща поради неконкурентноспособност.С две думи дойде времето в което 10 МОГАТ да изхранват 100. Чакаме да им се НАЛОЖИ или да го правят или да си поделят работата със 100те .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
ама ти това ли прочете само от всичко което съм написал?Е....сега разбирам защо си почитател на това правителство:)Ако преди съжалението ми е било просто дуплика към теб, то сега е искрено- замеряш ме с авторитети(Евростат, например) без да са проверени що за плява са ти пробутали те(в конкретният случай-неволно). Сега да чакам ли да чуя от теб-"това е така защото Бойко/Дянков така каза"??? В първият ми пост коментирам промитите мозъци.Много рано е сутринта(още не съм си изпил кафето) за да се ровя за точни числа, за това карам по спомен. А и честно-не заслужаваш такова внимание. Но...слабото вътрешно потребление е благодарение на замразяване на доходите. От там и по-малко приходи в хазната. От там спад на фискалният резерв. Финансиране на текущи разходи с емитиране на облигации-чист заем-е в момента ти тече тоя процес с плащането към земеделците. На които за пореден път им бавят обещаните плащания-срив във доверието към правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
theforce
преди 11 години
Човече имам един искрен и последен съвет към теб - опитай се да разбереш какво съм написал. Иначе няма смисъл да продължаваме.Аз говоря за реалното състояние на икономиката, сравнявам конкретни и проверени данни, но за какво ли се хабя - ти просто си повтаряш своите догми, вярвания и "убеждения" от предния си пост... това твоето не е икономика, а лична драма.Ето това те отразява напълно: "Аз-признавам си-не съм ги смятал, ама приемам просто, че са милиарди на година."Поклон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
...отново разчита на данни на НСИ. Отново управлявано от МС. Докато отваряш сайта им(щото те само заради едно са готини-цялата информация е публикувана-вярна, не вярна това е:) ) защо не погледнеш и данните за контрабандата на цигари-отчитането на колко цигари са хванати по митниците и колко амфетамини. После, моля те хвани един калкулатор и сметни колко пари губи държавата от акцизи на цигарите на година и защо заради амфетамините няма да влезем в Шенген(което-съгласен съм ми е малко все тая, но само заради имиджа даже).Аз-признавам си-не съм ги смятал, ама приемам просто, че са милиарди на година.ПС.: т.нар. "малка кошница" са стоките от първа необходимост. т.нар. "голяма кошница" включва и стоки от типа на пиано-някъде пак в сайта на НСИ им пише методологията. А ако трябва да цитирам по памет един пич(Тони Филипов) социологията за това е велика наука, защото с натискането на няколко клавиша растежът става спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
наистина не знам кой е за съжаление, и вярно си хвърли някъде дипломата, ако разчиташ на нея:1. ти знаеш ли какво е емитиране на облигации? Къде намеси рефинансирането? 2. Аз съм по-прав, а на теб мисленето не ти е сила-Евростат разчита 100% на данни на НСИ. Отвори си НСИ и огледай инфлациите за 2012 и 2011-според НСИ е около 4,5 малката кошница, но НСИ се управлява от МС, за това аз по традиция не им вярвам. 3. Не ме карай да се ровя, моля те за данните във фискалният резер, но първата цифричка през 2008г. беше с 8, а сега е с 5(в същност Дянков каза това вчера).5. Мисля, че скоро не си бил в цяла Европа, защото в Англия например още си е тъпкано с офлайсънз и пъбове. В Германия също не съм чувал за вълна от фалити, а мой приятел си премести бизнеса с дограма във Франция, защото според него там криза няма.6. Ръстът на България (над 6%) преди кризата, простичко казано-беше по-голям от повечето от съседите ни. В момента е 0,9%(в рамките на статистическата грешка). И тоя ръст отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 3
theforce
преди 11 години
Човече съжалявам те, ама наистина...1. Знаеш ли що е то "рефинансиране"?2. Държавата е 35-45% от БВП във всяка Европейска икономика! (и в много от тях доходите спадат)3. "Инфлацията не е 3%" - и кой е по-прав, ти или Евростат?4. Фискален резерв: 30.09.2009: 7,691 млн. (след 5г. на кредитен балон) 30.06.2010: 6,029 млн. 31.12.2012: 6,081 млн. (след 4 години на световна криза)Разликата е 1.6 млрд. лв. (не 3.0 млрд), и е изхарчена в първата зима след Станишевото увеличение на пенсиите, и в дълбока криза. 3 години след това още ли искаш да виеш за това?5. Малкият бизнес пострада жестоко в цяла Европа (и САЩ), просто защото много малки фирми бяха създадени при раздуто търсене в годините на балона и никога не са били конкурентни така или иначе.6. Ръстът на България по времето на кредитния балон беше по-нисък от всичките си съседи и повечето държави в ЕС. От 2 години насам България е в челните позиции по ръст в ЕС.Пожелавам ти да научиш и още много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още