IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Предстоят ключови преговори с Барозу и Ердоган за газа от Азербайджан*

България ще разширява и връзките в туризма с азиатската държава

15:53 | 27.04.12 г.
<p>
	<em>Премиерите на България и Азербайджан Бойко Борисов и Артур Расизаде се поздравяват преди днешната среща </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Премиерите на България и Азербайджан Бойко Борисов и Артур Расизаде се поздравяват преди днешната среща   Снимка: БТА

„Източна Европа няма друг източник на природен газ като алтернатива на доставките от Русия освен Азербайджан. Затова ще работим, за да си изясним каква е реалната позиция на Европейския съюз по тази тема“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след днешната си среща министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде, предаде БТА.

Изказването му е по повод намеренията на страната да разнообрази доставките на газ, чийто проект зависи от одобрението на Европейския съюз и от договореностите с Турция.

По този повод премиерът Борисов съобщи в Баку, че „ни предстоят ключови разговор по тази тема с премиера на Турция Ердоган и с президента на Европейската комисия Барозу“. Според него преговорите са належащи, още повече, че „се очертава газопроводът "Набуко" да се осъществи някъде в далечното светло бъдеще".

Началото на преговорите по бъдещите доставки е поставен с подписания вчера меморандум за сътрудничество между "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Държавната нефтена компания" на Азербайджан.

Двамата премиери подписаха днес две споразумения за сътрудничество в борбата с престъпността и за сътрудничество в сферата на извънредните ситуации.

В разговорите е изразено и желание за задълбочаване на връзките между двете държави в сферата на туризма и на транспорта. Борисов е предложил на Расизаде да изпратят за подготовка в България специалисти в туризма и транспорта.

Премиерът на Азербайджан е посочил, че тази година приключва строителството на железопътна връзка от Баку през Тбилиси до Черно море, което би позволило през 2013 да се осъществи жп връзка от Тбилиси до София.

В късния следобед националното радио предаде, че Европейската комисия е отказа коментар по изявленията на премиера Бойко Борисов за газовата диверсификация и бъдещето на проекта "Набуко".

В същото време говорител на комисията е припомнил, че с властите в Азербайджан се водят преговори за доставки на газ и че се търсят и други варианти за разнообразяване на доставките за Европа.

Преди повече от година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети Баку и азeрбейджанските власти поеха пред него много важен ангажимент за доставки на газ, припомни говорителят на Еврокомисията по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер.

Тя припомни обещанието на Баку, че Европа ще получи значителни количества газ. "Никога преди това не сме имали подобен ангажимент. Това, което сега предстои да решим в рамките на продължаващите преговори, е кой от европейските проекти за газопроводи ще получи този газ. Това може да е "Набуко", може да е друг европейски проект, но за нас е много важно, че именно Европа ще получи този газ", обясни Холцнер.

Марлене Холцнер добави, че никоя страна извън Евросъюза не преговаря с Азeрбайджан за количествата газ от находището "Шах Дениз-2". За "Набуко" говорителят подчерта, че проектът е напреднал и се очаква до края на годината да има решение дали Баку ще насочи газа именно към него.

Отделно от това Еврокомисията води преговори и с Туркменистан - страната разполага с едни от най-богатите залежи на газ.

Въпросът там е как те могат да бъдат транспортирани през Каспийско море до Азербайджан и оттам - до Европа, каза Марлене Холцнер.

По думите й идната седмица предстоят преговори на високо ниво, които може да дадат повече яснота по тои въпрос.

* Текстът е обновен към 16,45 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още