Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Приемането на България в ERM II ще е положително за икономиката

Разумната фискална политика на страната ни може да служи за пример, заяви премиерът в разговор с Маргрете Вестагер

Борисов: Приемането на България в ERM II ще е положително за икономиката

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обсъди напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) в телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, съобщават от правителствената информационна служба.

Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Още по темата
Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с  най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията. Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

По-рано днес Борисов заяви, че "няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната“ и допълни, че през следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Дебели ми главанако! Ти дори не можеш да четеш документите на ЕК. Гладна кокошка просо сънува. И току се хвали и говори измишльотини. Отдавна си минал ВСЯКАКВА марка на кухи хвалби. В твое време НЯМА да влезем нито в загазилата Еврозона, нито в чакалнята (а за тебе съблекалнята).

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 януари