IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов припомни отделените средства в съдебния спор за БМФ

Премиерът отрече управляващите да подкрепят конкретен бизнесмен с промените в Закона за приватизацията

12:05 | 25.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов припомни пред журналисти преди началото на днешното правителствено заседание отделените от държавата средства в съдебния спор за приватизационния договор на БМФ. Поводът за изявлението са обвиненията в лобизъм заради промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху които вчера президентът наложи вето. От ГЕРБ вчера информираха, че ще подкрепят ветото.

На 6 юли 2017 г. кабинетът на Борисов е одобрил допълни разходи по бюджета на Министерството на икономиката в размер на 2,4 млн. лв. за дължимата държавна такса в иск пред Върховния касационен съд (ВКС) за отмяна  на арбитражното решение от 30 март 2017 г. към "Кей Джи маритайм шипинг". 

Борисов категорично заяви, че ако целта е била да бъде пазен конкретен бизнесмен, е нямало да се отделят тези средства, за да бъдат заведени тези дела, предаде БТА.

Промените в Закона за приватизация предвиждат специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години. Депутатите от  Обединени патриоти обвиниха при гласуването коалиционните си партньори, че промените са в полза на „Бояна филм“, БМФ и „Булгартабак“. Законът е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси, заявиха вчера от БСП.

През лятото на 2008 г. купувач на 70 на сто от Български морски флот (БМФ) става германско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг". Българският партньор в сделката е "Адванс пропъртис" - холдинг на братя Домусчиеви.

През 2013 г. холдингът на Домусчиеви изцяло придобива консорциума собственик на БМФ.

В течение на годините обаче холдингът е неспособен да изпълни своите задължения по приватизационния договор и Домусчиеви завеждат дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в арбитражен съд, с което се опитват да променят условията на договора. Арбитражът отсъжда в тяхна полза първоначално, но това решение е обжалвано във ВКС.

През есента на 2017 г. ВКС отсъжда, че арбитражът няма необходимата компетенция, за да отсъди по този въпрос.

Делото е върнато на арбитража, който на свой ред приема решението на ВКС и преценява, че не е компетентен да се произнесе по казуса и прекратява производството за промяна на приватизационния договор. В резултат на това Домусчиеви на практика губят делото, защото исканата от тях промяна на приватизационните условия не е одобрена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още