IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Печалбата от проекта ще е по-малко от твърденията на руската страна за 400 млн. евро на година, каза премиерът

11:59 | 08.12.14 г. 48
Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще настоява да се строи проектът “Южен поток“ при спазване на европейското законодателство, макар че според разчетите, които е получил от експертите, печалбата от него ще е далеч по-малко от твърденията на руската страна за 400 милиона евро на година.

Тази позиция ще бъде защитена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата им с еврокомисарите.

Борисов призна обаче, че и до днес няма официално съобщение от Русия за спирането на проекта, което беше обявено от президента Владимир Путин миналата седмица в турската столица Анкара.

Според премиера е хубаво „Южен поток“ да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са доста по-малко от това, което се говори. „400 милиона евро на година не отговаря на фактите, а ако има такъв проект нов, вече би била прекрасна финансова обосновка и предполагам, че всички партии ще подкрепят подобен проект“, заяви Борисов.

Той смята, че приходите от „Южен поток“ от данъци и от строителство със сигурност ще са повече от печалбата от самия транзит на газ.

В същото време премиерът заяви, че с Русия не е подписван дългосрочен договор, няма и завършен финансов модел по договора.

Борисов съобщи в парламента, че според протокол, подписан от БЕХ и "Газпром", е предвидено целевият срок за откупуване на инвестицията да не е по-дълъг от 15 години, считано от началото на експлоатациятана българска територия. Това е срокът, в който трябва да се възстановяват капиталовите средства, уточни премиерът.

Според него дългосрочният газов транспортен договор, предложен от руската страна, обаче съдържа клаузи, които са неблагоприятни за българската компания, участник в „Южен поток“.

„4,25 на сто външна възвращаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвращаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчети е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обобщи Борисов.

Всичко по темата за „Южен поток“ четете тук

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 6 rate down comment 2
varna333
преди 9 години
"Сетила се мара да се побара" Разбягаха се европрасетата разгрухтяха се ама вече Е късно да си правите срещи за ЮП след като Русия няма да участва! Путин наказа България след като мутрата Борисов състави педераското правителство което няма да издържи още два месеца ! Беше ясно че *** от ГЕРБ ще сучат и мотаят проекта както го направи Плевнелиев чрез служебното правителство на Близашки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Докато Плевнелиев се среща тайно с шефа на ЕВН и вероятно си взема комисионни други доставчици на ток няма да има. Трябва да сменим правителството за да се случи такова нещо което искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 3
BGNabliudatel
преди 9 години
Г-н Борисов, кога милите енерго разпределителни дружества ще започнат да работят според законите на ЕС, и кога ние като европейски граждани ще можем да избираме доставчик ? Моля отговорете при възможност може и чрез FB
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 1
kandid
преди 9 години
Как е борша у Исаков? :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
Какъв Южен поток ще строиш бе Борисов утре ще дойде МАККЕИН от САЩ и ще те ошамари па да видиш без негово знание какво ще строиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Ще настоява пред Еврогеиската комисия Русия да построи ЮП през България ! А може би след това комисията ще реши Русия да строи ЮП и ще се обадят на Путин да започва работа! ХА ХА ХА ХА такива смешни и безпомощни европеиски *** никога не съм виждал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Пред кого ще настояваш бе *** жалък?Да не би да си мислиш че еврогейовете ще направят каквото и да било за подобрение на положението в Източна Европа и специално за нас да додат да ни построят газопровод?*** балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 11
varna333
преди 9 години
Незнам колко пъти Путин трябва да ви покаже среден пръст за да разберете че България отпада от играта! ЮП ще има но ще мине през Гърция Македония Сърбия Словения Унгария Австрия и Италия Е ДА ВИ Е ЧЕСТИТ НАРОДЕ *** НОВИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 8
varna333
преди 9 години
Борисов е 100% пътник само още няколко месеца ! Сега Еврогеиските министри щели да се събират и обсъждат ЮП а Борисов ЩЯЛ ДА НАСТОЯВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО МУ ПО ЕВРОПЕИСКИ ЗАКОНИ!!!!! ТАКИВА СМЕШНИЦИ ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ ЧЕ РУСИЯ ТРЯВА ДА СТРОИ ЮП И СЕ ОБАДЕТЕ НА ПУТИН ДА МУ КАЖЕТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 4
draifuss
преди 9 години
Хубаво ще настоявате, но първо настоявайте да напишат съответните закони.Друго много важно ако не и най важното.Борисов съгласувахте ли това с Вашингтон, Брюксел и Лондон.Да не стане нова година нов премиер.Умната ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още