IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще работим за отпадане на митническите тарифи с Македония

Заев отбеляза още, че след подписването на договора за добросъседство търговията между София и Скопие е нараснала значително

19:59 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще се работи за нулеви ставки на митническите тарифи между България и Македония. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след срещата си със своя македонски колега Зоран Заев, който е на посещение в София, цитиран от БТА.

Бойко Борисов изтъкна, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е поставило темата за Западните Балкани на масата. Според него преди председателството никой не е могъл да си представи, че тази тема въобще може да се постави на дневен ред и Скопие и София могат да постигнат напредък в отношенията си. Но фактите са доказали, че само за една година е постигнат изключително голямо развитие.

Българският премиер заяви още, че всички договорености между Македония и България стават реалност, давайки пример с вече строящия се транспортен коридор номер 8.

„Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали - но ето, че ги направихме", посочи Борисов.

От своя страна македонският министър-председател заяви, че подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е дало импулс на преговорите с Гърция и разрешаването на този дългогодишен и съществен спор за името на Македония. Той добави, че българският премиер има голяма заслуга Македония да стане член на НАТО. Също така още през юни има шанс и да се започнат преговорите за влизане в ЕС.

Премиерът изрази благодарност на своя български колега и подчерта връзката между действията на България и решаването на въпроса с името с Гърция.

Заев отбеляза още, че след подписването на договора за добросъседство търговията между двете страни е нараснала значително. По думите му Македония и България са пример за новата реалност на Балканите - два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство.

Преди пресконференцията министрите на културата на България и Македония Боил Банов и Асаф Адеми подписаха споразумение за сътрудничество между двете страни до 2021 г., съобщава още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още