Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов уведоми Фон дер Лайен, че България ще ускори кандидатстването за ERM II

Премиерът е изтъкнал пред ЕК постиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и конкретните стъпки и усилия в тази посока

Борисов уведоми Фон дер Лайен, че България ще ускори кандидатстването за ERM II

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. „Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда“, заяви председателят на ЕК. Тя изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция, съобщават от правителствената пресслужба.

По време на разговора Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха плановете и възможностите на Европейския съюз за излизане от кризата, свързана с пандемията от COVID-19. Двамата разговаряха и за разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността.

„В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните“, заяви министър-председателят Борисов.

Още по темата
Премиерът информира председателя на Европейската комисия и за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Борисов изтъкна пред Лайен постиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно.

Припомняме, че на 10 април Борисов заяви, че страната ни ще кандидатства във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната до края на този месец. 

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза премиерът.

Според Борисов настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета.

Припомняме, че Investor.bg първи писа, че до момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че по-рано този месец управителят на БНБ Димитър Радев загатна в телевизионно интервю именно за такъв сценарий.

По информация на Investor.bg на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.

В края на март финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от коронавирус няма да сложи прът в пътя на България към ERM II и еврозоната. Той каза, че не очаква пътят на страната към еврозоната да бъде стопиран от кризата, макар че призна, че някои процеси може да бъдат забавени.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
1
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
За всичко Мара втасала.....
3
 
5
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Наред с цялата си глупост. Правителството иска да ни върже и един угромен камък на врата, та да ускори и задълбочи пропадането. Ето и един цитат от статия на инвестора, която точно описва реалноста към която летим: " ако сега беше в механизма, фискално дисциплинираната България по-скоро щеше да плаща за спасението за свръхдлъжниците, отколкото сама да получи помощ".
2
 
6
 
3
Ewollide до: Ewollide
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"ВОДОПРОВОД"?
6
 
0
 
2
преди 2 месеца
5
 
10
 
1
преди 2 месеца
„В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство..."

Получавам киселини след тая фраза ... от 2014а насам сме все единни в затъването . Не помня колко пъти ни призоваваха да сме единни ... то бежанци , то шарли ебдо , то невидим терорист , сега невидим вирус ... тъжното е , че за нас винаги се отрежда ролята на Гюро Михайлов .

Още от Икономика и политика
В България по-малко от двама души ще издържат един възрастен към 2100 г.