IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: В България има нула миграция

Страната ни има интерес от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност, каза премиерът

11:51 | 12.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, съобщиха от правителствената информационна служба.

„С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. Не си представям по-добри приятелски отношения между Долна Австрия и България“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Българският министърпредседател подчерта също отличните си отношения с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц и огромния обем работа, свършен по време на председателствата и на двете страни на Съвета на ЕС. „Имаме много идеи, които обсъдихме сега във връзка с бъдещето на Западните Балкани и на региона“, добави премиерът Борисов. 

По време на срещата си с Йоханна Микл-Лайтнер, министър-председателят Борисов отбеляза, че доброто партньорство с Долна Австрия е пример за насърчаване на по-тясно регионално сътрудничество между градове, общини и компании. По думите му има реални възможности за задълбочаване на търговскоикономическото партньорство. „В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот“, подчерта премиерът.

Борисов акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.

Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България. Борисов специално обърна внимание на общото разбиране за огромното значение, което има връзката между науката и бизнеса за икономическия просперитет. Българският премиер добави, че страната ни изключително цени австрийския опит, който е много полезен при утвърждаването на дуалната система на професионално образование в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
По над 100 мигранти седмично преодоляват т.н. "ограда" по южната ни граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
khao
преди 4 години
тиква и в Сомалия миграцията е нула, ама не се хвалят... и там никой не иска да ходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още