IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме

Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО, заяви премиерът след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг

15:48 | 12.12.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща днес с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на Алианса в Брюксел.

„Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз“, добави премиерът, цитиран от кореспондент на БТА в Брюксел.

Борисов посочи, че се работи за АЕЦ „Белене“ и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

„Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в Алианса“, посочи Борисов.

„Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят“, поясни премиерът. 

Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София. Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ „Белене“ и разходите около американските ТЕЦ у нас. „Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията“, добави Борисов.

Премиерът допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия. По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО, каза още Борисов.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за Алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи Столтенберг. Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар. 

„Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от Алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна“, добави Столтенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Каква беше българската армия по времето на Андрей Луканов, Любен Беров, Жан Виденов, Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски? Какво въоръжение купиха те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Кой по-точно ще възпираш бе смешниккк?Вълните на Черно море ли или новия център нападател на Бистришките тигри?И с какво ще го възпираш?С ласкателство ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
айде да НЕ учиш Тиквата как се плаща рекет и на кой !!! нито му имаш опита, нито знанията ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
panther
преди 4 години
Всеки, който види българската армия ще падне веднага поразен на земята!Може направо и да си умре... от смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Глупости на търкалета ... правим алъш вериша на големите зад океана ... инак отидоха ни "трудовите"спестявания " у киреча ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още