Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Всеки ден, през ден, се откриват заводи

Въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката, обяви премиерът в Пещера

Борисов:  Всеки ден, през ден, се откриват заводи

Снимка: МС

„Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на новия ферментационен завод на „Биовет“-АД в град Пещера.

Проектът е от голямо обществено значение за развитието на Родопския планински регион, тъй като ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози, химици. Общата инвестиция възлиза на 150 милиона евро, която е реализирана за период, по-малък от 2 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г. в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС между „Биовет“ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе подписано споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програмата „Инвестиционен план за Европа“.

„Този завод е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри“, отбеляза премиерът. Той добави, че 40 милиона лева от инвестицията са за екология и подчерта, че пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин. 

Още по темата

„Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини – видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало“, категоричен бе Бойко Борисов.

Проектът в Пещера е част от стратегията на „Хювефарма“ за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС и оперираща на глобалните пазари. Подкрепата на ЕИБ даде възможност на компанията да ускори инвестициите си в българско производство и научноизследователска и развойна дейност. В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство.

На церемонията по откриването на завода заедно с премиера Борисов присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

5
 
7
 
7
дядя Вова до: дядя Вова
преди 2 години
Заводи за самолети се отварят.Верно стари на ново място, но лачени.
5
 
16
 
6
преди 2 години
Парите от ЕС формират 3% от БВП. При ръст на икономиката от 3,5% реалният ръст очевидно е 0,5%. Което си е на крачка от рецесията.Капиш, Падре Бойко?
8
 
12
 
5
преди 2 години
Борисов: Всеки ден, през ден, се откриват заводи В САЩ, кои не са продавали Ф-16 от много време за 35 000 000 $ парчето.А ние за каква цена ги купихме?8 парчета за колко милиарда ?!
1
 
16
 
4
khao до: Императорът
преди 2 години
Няма профилна снимка
щом е казал че сме в рецесия, значи сме в рецесия :):)но спокойно, рецесията ще свърши в началото на ноември ! :D
8
 
15
 
3
преди 2 години
И откога в Европа има рецесия?Тоя вече става толкова смешен в самохвалството си, че чак е жалък.

Още от Икономика и политика
ЕК занижава с 2 пункта прогнозата си за ръста на БВП на България през 2022 г.