IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бозуков: Няма споразумение по пакета за реформа на Общата селскостопанска политика

Паралелното завишаване на бюджетите за екосхеми и преразпределителни плащания ще намалят базовото плащане в доходите на фермерите, посочи земеделският министър

13:15 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Христо Бозуков, земеделски министър.<em> Снимка: МЗХГ</em></p>

Проф. Христо Бозуков, земеделски министър. Снимка: МЗХГ

Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският парламент не постигнаха споразумение в преговорите по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков от Брюксел, след като разговорите между страните бяха прекъснати.

Заседанието на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство продължи две денонощия, като в дискусията по пакета за реформата на ОСП след 2020 г. не бе постигнато съгласие.

„Най-важни приоритети за България в новата ОСП 2023-2027 г. остават Преходната национална помощ и обвързаната подкрепа", коментира министърът, цитиран от пресцентъра на земеделското ведомство. „Възможността за промяна на референтния период за Преходната национална помощ ще позволи по-добро насочване на подпомагането, но остава отворен въпросът за запазване на 50% бюджет от нивата й от 2013 г.“, посочи той.

По отношение на Обвързаната подкрепа министърът е категоричен, че 13+2% е най-ниското ниво, което „бихме могли да подкрепим“.

По време на преговорите Бозуков очерта т. нар. „червени линии“ за страната ни.

Той отбеляза още, че страната подкрепя заделянето на 20% от средствата за директни плащания за екосхеми с обучителна фаза за първите две години и гъвкавост за прехвърляне на неусвоените средства към други схеми – за директни плащания и развитие на селските райони.

„Трябва да бъде запазено текущото ниво от 30% бюджет за интервенции, свързани с околна среда и климат, които да включват плащания за райони с природни и други ограничения“, настоява земеделският министър.

Бозуков препоръчва при определянето на минималния задължителен праг за финансиране на тези интервенции да се вземе предвид стартовата позиция и конкретните условия в държавите членки.

България подкрепи задължителното прилагане на преразпределително плащане, както и предвиждането на възможност за отразяване на спецификите на структурата на стопанствата във всяка от страните от ЕС.

Министърът обясни, че предложението на председателството за минимален процент от 7,5% преразпределение на плащанията е балансираното решение. По думите му, опасенията на страната ни са, че паралелното завишаване на бюджетите за еко-схеми и за преразпределителни плащания ще доведат до намаляване на базовото плащане, което е основната форма за подкрепа на дохода на фермерите.

Страната ни е и за запазване на не по-високо от 15% равнище на разходите по оперативните програми за интервенции, свързани с екологични цели. По този начин нивото ще бъде реално изпълнимо от организациите на производители.

„Настояваме европейското финансиране за организации и групи в други сектори, извън сектора на плодовете и зеленчуците, да се запази на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция от всяка група или организация на производители“, обясни проф. Бозуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още