IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Брикел" залага 51 млн. лв. за инвестиции до 2019 г.

Със средствата компанията ще се стреми да модернизира съоръженията си, за да покрие екоизискванията

13:26 | 14.10.15 г. 1
<p>
	ТЕЦ Брикел. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

ТЕЦ Брикел. Снимка: Investor.bg

Почти 51 млн. лева са заложени в инвестиционната програма на Брикел в периода 2015 – 2019 година. Програмата е част от бизнес плана на компанията, разгледан от Комисията за енергийно и водно регулиране днес.

Компанията, чийто собственик е британската „Бакар Лимитид“, има лиценз за производство и пренос на електрическа и топлинна енергия. 

Средствата ще бъдат насочени към проекти за рехабилитация и модернизация на основното енергийно оборудване. По този начин Брикел ще намали емисиите парникови газове – до края на периода емисиите от работата на ТЕЦ-а ще бъдат намалени до общо 450 хил. тона годишно, е записано още в плана.

Инвестиционната програма на дружеството ще бъде изпълнена почти изцяло с привлечени средства, предвижда още ръководството му.

Сред проектите, които ще бъдат изградени в следващите четири години, е и инсталация за изгаряне на биомаса. Разходите за нея са около 4,4 млн. лева.

От дружеството бяха категорични по време на обсъждането на програмата си пред регулатора, че спазват всички изисквания за високоефективно комбинирано производство, записани в законодателството. Брикел потребява част от произведената енергия за собствени нужди  - във фабриката за брикети, а останалото количество продава на Националната енергийна компания (НЕК), уточни Петър Петров, член на Съвета на директорите на дружеството.

От компанията залагат на намаляване на преференциалните цени за изкупуване на електрическата енергия, която произвеждат – от 143 лева за мегаватчас през 2015 година до 122,06 лева през 2019 година.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че това е реална оценка, за разлика от други дружества, които „преекспонират“ приходите си от изкупуването на електроенергия от обществения доставчик по преференциални цени.

„Този спад се дължи на редица причини. Първо на конюнктурата, която е в момента и която се задава от спадащите цени на суровия петрол, оттам и на природния газ. Това влияе върху цените на топлинната енергия и на високоефективната електрическа енергия“, обясни пред журналисти по-късно Иванов.

Друг фактор, който посочи председателят на енергийния регулатор, е цената на въглищата, при която няма повишение.

По отношение на оплакванията на "Мини Марица-изток" за дължими суми от страна на Брикел, което може да застраши зимния сезон, Иванов подчерта, че отговорност носи единствено Министерството на енергетиката.

Бизнес планът на Брикел ще бъде отново разгледан от КЕВР на закрито заседание на 27 октомври, след което ще стане ясно дали регулаторът ще одобри идеите на дружеството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Поредният нишан за мандатокрепителя Ковачки! Брикел и като приходи и като структура си е чист ТЕЦ. Но с това "производство" на *** минава за зазводска централа и на преференциална цена му изкупуват енергията. Нищо, че няма вложения и в една еко защита, не покрива и една еко норма, и е едно отровно котило, или по точно котел, сега с тоя план ще минава и за високоефективна централа, и ще цака още по-високи цени. /защото за такива признават и тези, дето са с един гол план/Де си бе Киро Геле, роден национализатор? Нали разправяше, че се хваща рак от сярата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още